0

Д ържавата не може да разчита на средства от фискалния резерв за текущи разходи, защото по-голямата част от него е блокирана. Това съобщи в парламента вчера финансовият министър Росица Велкова, която представи пред депутатите последни данни за приходите и разходите в хазната.

Припомняме, че средствата в т.нар. Сребърен фонд са неприкосновени, а в края на миналата година депутатите гласуваха законова забрана да се харчат за други нужди средства от него, както и от средствата по еврофондовете, които постъпват във фискалния резерв.

Суми

Велкова съобщи, че към 10 май във фискалния резерв има 8,8 млрд. лева, от които разполагаеми са само 200 млн. лева. В началото на май във фискалния резерв е имало 10,2 млрд. лева, но 1,8 милиарда лева са отишли за изплащане на пенсии.

Ако до 10 юни не бъде приет държавният бюджет за тази година, страната ни ще трябва да следва нулево салдо, а това означава рязко спиране на финансирането на системите. За да може да продължи държавата да функционира, удължителният закон за бюджета, който важи до 12 юни, трябва да бъде продължен с още някакъв приемлив срок, съобщи Велкова.

 Дълг

„Ако парламентът не успее да гласува нов бюджет за 2023 г., то непременно трябва отново да удължи "удължителния закон", но и да гласува таван за теглене на нов дълг от порядъка на 13-14 млрд. лв., с които да бъде покрит очертаващият се дефицит от 6,4%. В момента без бюджет за 2023 г. държавата има право да тегли заеми единствено до размера на вноските, които има по погасяване на стар дълг“, обясни министърът.