0

О ригиналът на първото учебно пособие у нас „Рибния буквар“ беше показан в Свиленград. За двата часа, в които ценната книжка беше изложена, стотици деца и възрастни минаха да я видят. Автор и изпълнител на идеята е учителят по история в свиленградското школо, което носи името на „Д-р Петър Берон“. Преподавателят Димитър Гилев е носител на титлите „Любимец на България“ в кампанията на БНТ за 2021 г. и „Будител на годината“ за 2022 г.

Събитието

„Букварът, който показахме в училището, е първото издание, оригиналът. Печатан е на лен и коноп. Иначе той има още 6 издания от 19 век, от 20 век има още толкова. Показахме първото издание на Петър Берон, което е напечатано през 1824 г.“, уточни за „Телеграф“ Димитър Гилев. Той разказа, че преди около два месеца се провел търг за оригинала на „Рибния буквар“. Спечелил го д-р Румен Манов, който е историк, колекционер, собственик на галерия и автор на книги. Учителят познавал новия притежател на буквара, защото и той като него е „Будител на годината“, а когато Гилев спечелил класацията през 2022 г., Манов бил в журито. Веднага след търга преподавателят по история поканил д-р Манов да гостува в Свиленград по повод патронния празник на училището, като донесе „Рибния буквар“, за да го видят ученици, родители и колеги. „Това е най-голямата светиня на 19 век, най-ценната книга на българите“, коментира Димитър Гилев.

Фейсбук

Колекционерът се съгласил веднага и така било организирано събитието. По време на изложението на 31 март изданието е поставено в специална стъклена витрина във фоайето на третия етаж на училището. Там са преминали стотици да видят с очите си книжката, от която са събирали ум и разум учениците на Петър Берон преди повече от два века. „Всяка година се опитваме да разнообразим патронния празник с нови неща и тази година решихме да поканим д-р Румен Манов. Не само показахме „Рибния буквар“, но децата научиха и всичко свързано с написването му. Инициатор на събитието е Димитър Гилев, когато като ми разказа идеята си, веднага я прегърнах и направихме организацията“, разказа и директорът на училището Мариан Боянов.

Делфин

„Рибния буквар“ е известен като „Буквар с различни поучения“. Това е най-известната възрожденска печатна книга. Букварът е отпечатан в зората на нашето книгопечатане и практически е първата печатна книга на разговорен език. Петър Берон е само на 25 години, когато написва учебника. В историята е останал с името „Рибния“, защото са изобразени кит и делфин на кориците. Първото издание е от 1824 г., а последното – от 1862 г., като за всички тези години авторът Петър Берон е нанасял допълнения и разширявал информацията. Съдържанието е в осем раздела, първите два са граматика и аритметика. В раздел “Добри съвети” и „Умни ответи“ се дават идеи за възпитанието на децата. Има и раздел с басни, както и истории от древния свят.

Учителят

„Медиите пишат за мен, че преподавам история с нетрадиционни методи, но аз смятам, че точно това е традиционният подход“, коментира Димитър Гилев. В часовете той носи и показва на децата различни предмети, свързани с историята. Когато учат за Васил Левски, се облича в реплика на униформа от Първата българска легия, която Апостола е носил. Заедно с темата на самия урок представя на учениците оръжия от епохата, стари вестници, архивни документи, различни книги. „Тези неща ги няма в учебниците и няма къде да ги видят“, казва преподавателят. През пролетта и лятото извежда децата в борова гора край Свиленград, където им показва хайдушкия начин на живот, как са оцелявали, как са се бранили хайдутите. Разказва им истории, а в класната стая им показва предмети от собствената си колекция. „Така историята се учи на живо, а не през скучни текстове, които трябва да се заучат. Старая се историята да оживява“, коментира учителят.