0

Б ългария губи минерална вода за 20 басейна с олимпийски размери на всяка минута заради невъзможността ефективно да се оползотворяват всички находища на територията на страната. Около 230 извора със среден дебит около 5 куб.м в секунда остават неизползвани. Изчисленията показват, че с тази вода само за три секунди може да се напълни един плувен басейн с размери 50/25/2,8 метра, който побира около 3500 кубика.

Богатство

225 са минералните извори в страната. В Южна България има 148 находища, в Северна – 77. 102 находища на минерални води са изключителна държавна собственост, а 51 публична общинска собственост. Общият годишен обем на експлоатационните запаси на минерални води в страната е 109 млн. m³ (с дебит 5000 литра в секунда), от които само половината се използват. „Независимо от наличието на този природен ресурс минералните води като цяло не се използват достатъчно пълноценно“, коментираха от ековедомството в отговор на въпроси на „Телеграф“. За да накарат кметовете да инвестират в ресурса, с промени в Закона за водите от 2011 г. министърът на околната среда и водите всяка година предлага находища за безвъзмездно ползване и управление от общините. До момента за срок от 25 години са предоставени безвъзмездно 68 находища и 12 участъка.

Изненада

Тази година нито една община не е кандидатствала за 8-те минерални находища и 5 участъка, които МОСВ предложи за стопанисване. „Представа нямам защо, след като всичките общини претендират за икономическа самостоятелност и за това сами да преразпределят данъци и печалби, в момента, когато им се даде такова право, те се отказват и гледат да разчитат на държавата“, коментира бившият служебен министър на околната среда и водите Асен Личев за „Телеграф“. „Преди избори за местната власт всички, включително кандидат-кметове, печелят избиратели с обещания за използването на минералните води на територията на общината“.

Цена

„Не мога да разбера защо българският народ не иска да печели от природните си богатства“, коментира служебният екоминистър. Общините имат право да издават разрешителни и да събират таксите по тях. Таксите за водовземане от минерални води в тези случаи се определят с тарифа, приета от общинския съвет, а събраните средства постъпват в прихода на общинските бюджети. „Между общината и държавата няма финансов ангажимент. Тя ни ги дава безплатно – ние ги стопанисваме и ползваме. А ги даваме на фирми и лица да ги ползват срещу заплащане.

Цените зависят от температурата на водата, дебита и други показатели“, поясни екологът на община Стара Загора Пламен Йорданов. Размерът на таксите се определя на база разрешения обем вода, температурата на минералната вода и в зависимост от целите на водовземането. Така ползването на кубик минерална вода при температура, по-ниска от 35°, за лечение и рехабилитация в обект, регистриран по Закона за лечебните заведения, е 60 стотинки. При вода, по-гореща от 36°, цената става 80 стотинки. За всички други цели на използване на минералната вода от находище „Старозагорски минерални бани“ заплащането е 1,00 и 1,50 лева.

Кметството на Варна лежи върху топъл извор

Сградата на община Варна се издига над топъл извор, който пълни басейн в подземията на сградата. Преди години общинската администрация дори е възложила разработването на проект за включване на топлата вода в подземията си за отопление на сградата. Подмяната на отоплителната система обаче се сторила твърде скъпа на кметския екип и проектът бил изоставен. Дълго време експлоатацията на минералните находища била затруднена, защото повечето извори се намирали на споделена територия с други общини. След изменения на Закона за водите спорните находища на минерална вода били разделени между съседните общини и възникнала възможност за отделното им стопанисване. Във Варна и курортните комплекси във Варненско в хотелите на курортните комплекси са изградени СПА центрове за лечение и профилактика.

7 минерални извора има в к.к. Св. св. Константин и Елена, които нямат аналог в Европа.

Те са калциево-магнезиеви, слабоминерализирани и извират от дълбочина 1800 - 2050 метра с общ дебит 175 л/сек.

Община Разлог с 90 разрешителни

Община Разлог получи правото да стопанисва минералните извори през 2011 година. Договорът й с МОСВ е за 25 години до 2036 година. Това развързва ръцете на местната власт да кандидатства по различни проекти за развитието на туризма. Преди няколко години общината се пребори и за минералните извори в село Елешница. Село Баня пък отдавна се нарежда до големите СПА столици Велинград и Хисаря. Непрекъснато там се строят нови хотели. „Издали сме около 90 разрешителни за водоползване. Непрекъснато инвестираме в мрежата – кранове, водомери, водопроводи, построихме дори резервоар с вместимост 400 кубически метра“, каза за „Телеграф“ кметът на община Разлог Красимир Герчев.

В София правят нови балнеоцентрове

София ще стане Европейски балнеоложки център. Това предвижда Стратегията за оползотворяване на находищата на минерални води в София и Софийския регион, съобщиха от Столична община за „Телеграф“.

От недрата на София и околностите може да се добиват средно около 400-450 л с разнородни по състав и свойства минерални води и около 40-50 мегавата геотермална енергия.

Температурите на водите са от 30 до 80 градуса. Според новата програма София ще възстанови традиционните балнеокурорти Банкя, Горна баня, Панчарево. В северните територии в подножието на Стара планина (Локорско-Войняговци) и в южните в подножието на Витоша (Симеоново, Бояна, Панчарево, Железница) ще бъдат изградени нови извънградски балнеоцентрове. В северното крило на Централна баня – София, ще се построи балнеоложки СПА център. Такъв се предвижда и за сградата на минерална баня „Овча купел“. С вода от находище „София-Център“ се отоплява Музеят на София. С тази вода в бъдеще ще се топлят Министерският съвет, Народното събрание, социалното министерство и др.

*По темата работиха Таня Киркова, Елена Дюлгерова, Добромир Радушев, Владимир Симеонов