0

Д амите в армията ни грейнаха на фотоси.

До края на месец април в градинката на "Кристал" в София е експонирана  изложба от фотосесия на красавиците от БА.

Изложбата е по повод 20-тата годишнина от членството ни в НАТО, но отбелязва и 75- тата, откакто има дами в армията, информира БНР.

Дамите в армията са по-лесни за снимане, отколкото цивилните дами. Но майсторлъкът си е пак кадърът да бъде непринуден. Това казва военният фотограф Вяра Йовева, чиито снимки са подредени в центъра на София.

Малко повече представителки на нежния пол в армията се надява да има старши лейтенант Селда Ахмедова. Като част от спасителния екипаж на вертолетната база "Крумово", спасявала бедстващи хора в планината и при наводненията в карловските села през есента на 22-ра.

Всъщност Селда е първата жена борден инженер на вертолет "Кугър" във вертолетната ни авиация.

Полковник Диана Янева е една от тези дами, които със сигурност са си свършили работата, за да няма предразсъдъци към дамите в армията. Заедно със Селда полковник Янева е част от онези 18 процента служещи, които не са от мъжки пол в армията. 

Селда Ахмедова

 Селда Ахмедова
БНР/Добромир Видев

Полковник Диана Янева казва дори, че е в армията от отпреди членството в НАТО, опреди дори новия век … от 1997-ма година. Преминава през йерархията и през лятото на 23-та година полковник Янева става първата жена-командир на ниво полк- на мобилната комуникационно-информационна система в Горна Малина.

Полк. Диана Янева

 Полк. Диана Янева
БНР/Добромир Видев

А че дамите по нищо не отстъпват на мъжете в армията, било ясно още през девети век, припомни генерал-майор Тодор Дочев, началник на Военна академия „Г. Раковски”.

Снимките на дамите в армията от настоящето ще са в градинката на „Кристал“ до края на месеца. А от армията напомнят често, че си търсят млади и амбициозни хора. 

Данните от последния доклад за отбраната не отчитат пола на военните.

Некомплектът на Въоръжените сили е – 21,8%. Недостигът на офицери е 26,1%, на офицерски кандидати 6,1%, на сержанти/старшини 11,2% и на войници/ матроси 27,6%. Анализите на военните показват, че за последните 10 години два пъти е спаднала конкурентоспособността на военната професия.