0

М инусовите температури, които се очакват в сутрините на събота, неделя и понеделник, заплашват цъфналите овошки, предимно по високите полета на Западна България. Това коментира климатологът Симеон Матев пред „Телеграф“.

Според него падналият сняг в четвъртък едва ли е свършил големи поразии върху плодните дръвчета, защото е бил малко.

Опасен е тогава, когато е много и може да счупи клоните, припомни той.

Матев успокои, че кайсиевите насаждения в района на Силистра би трябвало да не са поразени, защото там е валял дъжд, а не сняг.

Въпреки това стопаните са обследвали градините. Късали са цветове и очакват да видят дали на стайна температура ще почернеят, което е сигнал, че от тези дръвчета не може да се очаква плод. Това пък обясни Божидар Петков от Асоциация на малинопроизводители и овощари.  

Малко растителност 

От друга страна, ниските градуси през уикенда се очакват по високите полета на Западна България, където няма развита много растителност и ако има поражения, те ще са минимални. 

На другите места, където цъфтежът е в по-напреднал стадий, минималните температури няма да са чак толкова ниски, че да повредят масово цветовете, обясни Матев. 

На места ще пострадат градини, които са  близо до реки, котловинни дупки, където има малка надморска височина основно в Северна България.   

Април 

Симеон Матев предупреди, че април може да е наистина опасен за културните насаждения, когато се очакват пролетните слани, и призова стопаните да защитят насажденията си с дъждуване, палене на слама и др. 

Точна метеорологична прогноза за повече от 10  дни трудно се дава,  но е факт, че през последните години въпреки че като цяло имаме глобално затопляне, все по-често се случва да наблюдаваме отрицателни температури през април, изтъкна Матев.

И тогава последствията за растителността може да са трагични, защото развитието  й е в по-напреднал стадий и съответно пораженията ще са по-големи, обясни климатологът.