0

А рхеолози ще продължат проучването на южния квартал на Перперикон през новия сезон, който започва през лятото. Това обясни пред „Телеграф“ проф. Николай Овчаров.

Той уточни обаче, че все още няма яснота около държавното финансиране. Предвидени са средства от някои общини, но бюджетите им ще се гласуват през май.

„В Кърджали са заложени 100 000 лева за Перперикон. Ще продължим разкопките в южния квартал, но с много по-малки темпове от 2021 година. Ако имаме тогавашното финансиране и копаем с около 60 човека за по три месеца в годината, до 4-5 години ще разкрием изцяло светилището“, каза проф. Овчаров.

50 000 лева пък е предвидила община Търговище за Мисионис, където също има сгради за доразкриване.

„Има вероятност и да се отпуснат 20 000 лева от община Момчилград за Татул, но не е сигурно. Там трябва да се довърши римският храм под църквата, която открихме“, каза още археологът.

Съкровища

Междувременно проф. Овчаров вкара откритите съкровища при разкопки в храма „Св. св. Петър и Павел“ във Велико Търново в книга. Заедно с проф. Хитко Вачев описват миналото на средновековния Търновград. Става дума за петгодишни проучвания - от 2008 до 2012 година.

„Тази църква ни показва блясъка на българската култура през Второто българско царство. Става дума за стенописи от три пласта - от 13-и, 15-и, 17-и век. Подовите мозайки са правени вероятно от италиански майстори“, коментира пред „Телеграф“ проф. Овчаров. По време на разкопките са открити много златни и сребърни накити. В некропола са погребвани най-богатите боляри от това време.

Православие

„Манастирът е важен, защото е създаден в началото на 13-и век от съпругата на Иван-Асен II от Ана Мария, която е унгарска принцеса. Тя приема православието, като се омъжва за него и става ревностна християнка“, каза още Овчаров.

Другият важен исторически момент за църквата е, че когато Търново пада под османско нашествие, княжеската църква в Царевец „Възнесение Господне“ престава да бъде храм и за една година в „Св. св. Петър и Павел“ служи патриарх Евтимий, преди да бъде заточен.

„После повечето църкви са разрушени или превърнати в джамии“, добави Овчаров.