0

Б ългарският фармацевтичен съюз излезе с позиция, в която попита председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров чий точно „търговски интерес“ засягат промените, които дават яснота какво се предписва и какво се отпуска на пациентите?

Въпросът им идва часове след като д-р Маджаров настоя да се спре издаването на е-рецепти до изясняване на проблемите, тъй като имал сигнали, че масово липсвали предписани антибиотици.

„Нито аптеките, нито фармацевтите имат интерес да не обслужат пациентите си. Недоумяваме за какъв „диктат на аптеката“ става дума, когато всички разбраха, че предписващият е този, който определя терапията на пациента и в аптека вече не може да се отпуска друго освен точно предписаното от лекаря”, пишат те.

От организацията настояха за нормативното въвеждане на генеричната замяна със съгласието на пациента при задължително предлагане на всички налични алтернативи, които са със същото активно вещество, концентрация, доза, лекарствена форма и същото качество, безопасност и ефективност.

Общопрактикуващи

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България също излязоха с позиция. В нея те заявяват, че лекарите трябва да диагностицират и лекуват чрез определяне на терапия, а фармацевтите – да изпълняват предписаното лечение, така както е зададено от лекуващия медик.

От сдружението припомнят, че когато аптеката не разполага с предписания лекарствен продукт, магистър-фармацевтът е длъжен да го осигури в срок до 24 часа.

“Не трябва да пренебрегваме и възможността за създаване на корупционни практики, която би била насърчена от въвеждането на опция за генерично заместване без съгласието на назначилия терапията лекар”, пишат още те.

В края на позицията си те отхвърлят въвеждането на генеричното заместване извън разписаното в актуалната, цитирана Наредба №4 и подкрепя позицията на Българския лекарски съюз.