0

П ърви зъб на динозавър откриха в праисторическото находище край Трън палеонтолози от Националния природонаучен музей при БАН. Експедицията, която започна на 2 август, е събрала десетки вкаменелости от фауната, обитавала района преди малко повече от 83 милиона години, похвалиха се от музея. Това се е случило въпреки дъждовете през последната седмица.

Останки

Сред най-любопитните останки са няколко кости от едри влечуги, сред които поне два прешлена, шест зъба на праисторически крокодили, първият зъб от динозавър, намерен в находището, както и костни фрагменти от малки гръбначни животни с тегло под 1 килограм, принадлежащи на земноводни. През тази година най-многобройни са били вкаменелостите от коруби на костенурки. За изненада на палеонтолозите по-голямата част от новооткрития костен материал е намерен в скални пластове, в които при предходните експедиции не е имало находки.

Експедиция

Експедицията бе ръководена от доц. Латинка Христова от музея и включваше и учени от Геологическия институт към БАН и Софийския университет. Предстои обработката на находките от трънските динозаври и техните съвременници в лабораторни условия - почистване и инвентиране на събраните вкаменелости. Предстоят и научни публикации, които ще представят резултатите пред научната общност. Палеонтологичната експедиция “Трън 2023” е финансирана от Фонд „Научни изследвания“.