0

Р усе си казва днес последно сбогом с 11-годишния Венци, който бе едно от двете деца, поразени от мълния на стадион „Дунав“. Медиците не успяха да го върнат към живота въпреки продължилите един час реанимационни действия.

„Всеки, който познаваше Венци и иска да си вземе сбогом с него, може да дойде в събота, 9,30 часа, в църквата „Света Троица“, написа във фейсбук профила си майката на детето –Нора Вутова, и публикува негова снимка.

Реанимация 

Междувременно в Центъра за спешна медицинска помощ вече тече проверка дали екипите са действали адекватно по случая. Информацията беше потвърдена от директора на центъра д-р Иванка Маринова. Повод за проверката станаха твърденията на Габриела Върбанова, която е студент в медицинска специалност и оказала първа помощ при реанимацията на двете момчета. „Когато пристигнах близо до сградата на спортния комплекс, видях как родителите бягаха хаотично и че има суматоха. Усетих, че нещо се е случило. Оставих бебето си на друга майка, с която бяхме заедно. Затичах се към терените и срещнах съпруга ми, който каза, че децата са две. Докато стигнем до тях, си мислех с кое от двете деца да започна. Когато пристигнах, прецених, че над Венци има доста хора, които му помагат и правят изкуствено дишане. Над Стилиян – другото момченце, беше само един от треньорите, на когото отидох да помогна. Устните на детето бяха посинели, докато правех изкуствено дишане”, разказа през сълзи Върбанова пред Нова.

По думите й, след като Стилиян възстановил дишането си, тя се прехвърлила към Венци, който също започнал да диша. В същия момент дошла и жена, която се представила за лекар от Спешна помощ. “Започнахме двете да реанимираме. Молех се линейките да дойдат по-бързо. Когато дойдоха, едната сестра започна с мен да прави сърдечен масаж, но спря. След това извади дефибрилатор, но незнайно защо го прибра. Детето не беше интубирано. Смути ме това, че нямаше тези кардио-пулмонални мероприятия, които трябваше да се изпълнят, не бяха направени. Не беше подаден кислород на детето, не се обдишваше. Беше хванато за крайниците, сложено на носилка и вкарано в линейка. Сякаш всичко спря”, заяви още Върбанова.  

Дефибрилатор 

„При пристигането на екипите е валял проливен дъжд. При тези условия дефибрилатор не се използва, тъй като електрическият ток може да причини смъртта и на оператора, и на тези, които са близо до него. В случая е имало много хора около двете деца. Екипите са преценили, че в ситуацията е най-добре да качат незабавно децата в линейките“, каза д-р Маринова.

На терена не е можело да се прецени кое дете е в по-тежко и кое в по-леко състояние. И двете деца са били в безсъзнание. В линейките веднага е започнало обдишване и по думите на д-р Маринова са били извършени всички необходими реанимационни действия, включително е използван и дефибрилатор. Дихателната дейност е започвала и спирала няколко пъти до пристигането в лечебните заведения.

Треньорът на отбора Динко Дерменджиев, който е свидетел на случилото се на терена, каза, че не може да прецени дали действията на екипите са били адекватни, защото не е медицинско лице. Освен това тогава е бил в силен шок.