0

З еленото сирене, наф павока или българското прошуто и траханата са част от ястията, които ще се предложат на туроператори като възможности за гастротуризъм. Целта е гости да опитват от забравените български храни. Това обясни зам.-министърът на земеделието Георги Събев на пресконференция вчера. Той представи готовата рамкова програма за местни традиционни и регионални традиционни продукти. Тя ще действа няколко години, като финалът ще е интернет портал, който ще събере всички забравени и домашни храни, местата и хората, които ги правят.

Проучване

Ястията и хората ще издирват екип на министерството, неправителствени организации, фермери, журналисти и доброволци. Според Събев това е един от начините не само да направим реклама на страната, но и да се даде живот на селските райони. Също и стимул на хората, които все още приготвят такива деликатеси.

Полулегално

Ние няма как да правим нито наф павока, нито траханата, още по-малко зеленото сирене в цехове. Ако това стане, те ще загубят своя домашен характер. Това коментираха разпалено Дешка Кротева от Горно Драглище, Теменужка Матева от Пелевун и Цветан Димитров от Черни Вит, които бяха гости на брифинга. Дешка Кротева сподели, че заради нейния наф павок, който италианците нарекоха българското прошуто по време на изложение на Slow food, в къщата й за гости в Горно Драглище идват туристи от цял свят. Последно месният деликатес, който съхне и отлежава в пепел, е хит сред японците.

Теменужка Матева от Пелевун пък се разплака, докато разказваше за траханата. Тя не е просто храна, а символ на близост, топлина и семейство, емоционално разкри тайната на древното ястие. Започнах да го правя, за да го завещая на внука си, защото с траханата е свързано нашето минало, призна Теменужка.

Пасат левурда

Цветан Димитров, който прави уникалното зелено сирене, сподели, че вече е издирил 60 нови български сирена. Най-новите рецепти са на сирене с левурда, див чесън, който се използва не заради аромата, а заради специфичните бактерии, които осигурява при ферментация. Има райони, където точно с тази цел водят животните на паша с левурда, спомниха си очевидци пред „Телеграф“.

Занаяти

Георги Събев обясни, че за да могат да се продават легално този тип храни, а не само да се дегустират, е добре да се категоризират като занаятчийски. Това означава, че трябва да се направят промени в закона за занаятите с раздел преработка на млека, меса и др. Според него това може да бъде стимул също за България да напредне със защитата на вина, меса, млека и напитки в Брюксел.