0

„Лъжа е, че паметникът ще бъде демонтиран, рязан, събарян или преместван”, заяви категорично пред Нова телевизия директорът на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ Чавдар Ангелов. Пред „Телеграф“ той обясни, че са обявени две обществени поръчки за над 14 млн. лева, с които трябва да се възложи изпълнението на строително-монтажните работи, както и да се определи лицето, което ще упражнява задължителния надзор.

„Тези процедури няма как технически да приключат преди 3 март“, поясни Ангелов. Според него това най-вероятно ще стане в края на март или началото на април и ако няма обжалвания на класирането, основният ремонт на паметника ще стартира най-рано през юни.

НАЙ-НАКРАЯ: Започва реставрацията на Паметника на свободата на Шипка

„Процесът с крайна цел генерална реставрация на паметника започна през есента на 2015 г. и през следващите години извървя доста дълъг и сложен административен път по експертно обследване, проектиране, съгласувателни процедури и т.н., за да завърши през 2020 година“, обясни Чавдар Ангелов.

От старта досега с процедурите са били ангажирани 7 екипа на Министерство на културата на редовни и служебни правителства.

„Ние просто уведомихме на 4 януари обществеността, че вече сме обявили процедурите за тези така дълго чакани ремонтни дейности. Няма никакво тенденциозно измислено събитие, каквито са слуховете. Просто едно усилие на българската държава да се погрижи за този паметник“, категоричен е той.

Ремонтът на паметника ще обхване цялата кула, която на много места се руши от проникващата влага заради екстремните климатични условия на високия връх, както и 1000 кв. м около самия монумент. За своите 94 години, откакто е изграден  паметникът „Шипка“, е правен един-единствен основен ремонт в началото на 80-те години на миналия век и няколко частични кърпежа, припомнят наблюдатели.