0

К андидат-гимназистите, които са пропуснали изпитите в седми клас поради болест, ще получат втори шанс за приема.

Когато седмокласник не се яви на националното външното оценяване по български език и литература и/или по математика, вместо резултата от тях в балообразуването ще може да се ползва този от областния или националния кръг от олимпиадите по същите предмети. Възможността ще важи само за учениците, при които е настъпил тежък здравословен проблем в последния момент.

Цедка

Така отличните ученици, които са минали цедката на общинския кръг и са се справили добре на следващите, няма да имат нула точки в бала за прием в гимназия по съответния изпит. Той ще се формира по различен начин. Вместо точките от изпита от националното външно оценяване ще се използва по-високият от резултатите на олимпиадата. Той ще се отчита в точки, изчислени като процент от максималния брой точки за съответното състезание. За учениците, които не са участвали в олимпиади, при балообразуването ще се взимат предвид само оценките от свидетелството за основно образование, както досега. За да могат да се възползват от възможността, при възникването на извънредни здравословни проблеми на детето, родителите трябва незабавно да уведомят началника на Регионалното управление на образованието. До три дни след пропуснатия изпит трябва да представят и документи от болница или от РЗИ, които доказват, че седмокласникът не е имал възможност да положи външното оценяване.

Промяна

МОН предлага промяната във вече публикуваната за обществено обсъждане наредба за организация на дейностите в училищното образование. Там обаче подобен текст липсва. Идеята идва като коментар под вече публикуваните промени от шефката на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ Евгения Костадинова. От министерството обясниха пред „Телеграф“, че качената за обществено обсъждане наредба е правена от друга дирекция и те са пропуснали да добавят тази възможност. Затова правят промяната като предложение в рамките на общественото обсъждане. „Има юридическа възможност и ние я използваме, за да не губим една седмица. В противен случай трябваше да свалим наредбата, да я допълним и да има нов срок за обществено обсъждане“, уточниха от ведомството.