0

"Европейската конвенция за правата на човека съдържа изискване към всяка една страна да се създава синхрон на различните механизми за защита. И днес стои въпросът дали вътрешноправните форми за тази защита са ефективни. Разширяването на достъпа до конституционното правосъдие и неговият обхват биха направили защитата на човешките права по-силна". Това заяви президентът Румен Радев по повод 30-годишнината от присъединяването на България към Конвенцията за правата на човека.

“Вярвам, че присъствието на генералния секретар на съвета на Европа е признание за значимостта на тази годишнина. Съветът на Европа е създаден в период, когато Европа се възстановява от разрухата на Втората световна война, чрез която конвенция се установяват защитата правата на човека и върховенството на правото, Съветът на Европа създава траен мир на континента”, заяви още държавният глава. 

"От предходните две години светът все още търпи ефектите от пандемията, а в началото на тази година има война, което ни показва, че правата на човека трябва да се създават от държавата и нейните граждани”, коментира още Радев. 

И допълни: ”30 години след присъединяването към Съвета на Европа България е постигнала много, но ние продължаваме своя път към реформи в съдебната власт, борбата с корупцията по високите етажи на властта, както и медийната свобода. Днес, 25 октомври, е денят на европейските адвокати. Веднага след ратифицирането на правата на човека, адвокатите първи популяризираха идеята за защита на тези права. Поздравявам ги и им пожелавам успех”.

Мария Бурич, главният секретар на Съвета на Европа обясни, че се разглеждат нови инструменти за изкуствения интелект, които да защитават правата на човека.

"В действията ни поглеждаме към всички държави-членки, за да се възползваме от всички наши възможности за укрепване правата на човека. В крайна сметка ние споделяме общи ценности и работим заедно по съвместни цели. Обединението е важна част, защото в момента има екстремен популизъм в Европа, който напада основните ценности на правата на човека и там, където популизмът успява, гражданите страдат. Нека погледнем на Изток - агресията в Украйна води до нарушаване на демокрацията, правата на човека, върховенството на закона”, подчерта тя.

“Русия вече не се присъединява към нашата конвенция и хората нямат идея за тези техни права. Трябва да покажем сила, воля, отдаденост, за да гарантираме правата, които принадлежат на всеки един човек. Постигнатото за последните 30 години показва ефективни резултати, заедно ще продължим и занапред, за да надграждане своите постижения”, обясни още Бурич.