0

З аместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова подаде оставка. Председателят на Народното събрание оповести освобождаването ѝ в началото на пленарния ден в сряда.

Причините за подадената оставка не станаха ясни в залата. Попитан от депутата Георги Свиленски дали това е свързано с очакваното служебно правителство, Желязков каза, че не разполага с информация.

Скоро поста си ще напусне и омбудсманът Диана Ковачева. През януари тя бе избрана за нов български съдия в Страсбург, а мандатът ѝ трябва да започне до 3 месеца след това.

Другите възможности през президента Радев за назначаване на служебен премиер са председателят на Народното събрание Росен Желязков, управителят на БНБ Димитър Радев, подуправителите Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков, председателят на Сметната палата Димитър Главчев и заместниците му Горица Кожарева и Тошко Тодоров.  

Коя е Елена Чернева-Маркова?

Чернева бе сочена за една от компромисните непартийни фигури, които Конституцията допуска за поста служебен премиер.

Тя е юрист от кариерата, дългогодишен адвокат и председател на Националното бюро за правна помощ. Работи отдавна в екип с Ковачева, а на 22 юли 2020 г., по време на управлението на ГЕРБ, беше избрана без нито един глас "против" за заместник-омбудсман.

Кандидатурата ѝ бе внесена и представена от омбудсмана доц. Диана Ковачева. Одобриха я дори без дебати в залата, с 93 гласа "за", а само от БСП 28 депутати се въздържаха. Маркова беше предложена от Съюза на юристите в България, Български адвокати за правата на човека, Сдружение "Алианс за защита от насилие, основано на пола", Фондация "Състрадание Алцхаймер България" и Център за изследване на демокрацията.

Предвид, че скоро ще бъде овакантен и постът омбудсман, се очакваше парламентът да реши дали след напускането на Ковачева, Чернева ще довърши нейния мандат (изтичащ през май догодина), или ще бъде отворена нова процедура за избор на нов национален обществен защитник.