0

К метът на София Васил Терзиев изпраща на прокуратурата доклада от одита на столичния завод за третиране на отпадъци. Според него от документа, наброяващ 130 страници, крещи безстопанственост и алармира, че ако не се предприемат спешни действия, в бъдеще може да има криза с отпадъците на града. Той беше категоричен още, че проверката не е медийна акция и чист пиар, както били обвинявани. „Има достатъчно неща, които са заложени в този доклад, за да насочат вниманието на органите към това какво се е случвало и всичките безобразия, с които ние се сблъскваме“, заяви Терзиев.

Разкрития

Временно изпълняващият длъжността директор на завода за отпадъци Николай Савов разкри, че през юли 2023 година основната работна заплата на работник в предприятието е била 940 лева с включени бонуси, а зам.-директорът е получил 12 000 лева. По думите му това се е случило във време, в което заводът не е работел както трябва, а вместо това всичко се е заравяло в земята и се е пълнела клетката за депониране. Той добави, че само в два от месеците са били спазени тонажите за заравяне, всички останали са били двойно и тройно повече. „В помещението за механично сепариране от 47 машини 39 от тях са за основен ремонт. В сградата за производство на RDF гориво от 136 основни машини и агрегати 86 от тях са за основен ремонт и това е в рамките само на 9 години, откакто работи заводът. Пред „Телеграф“ уволнени работници споделиха, че машините са работели и при авария бързо е била възстановявана дейността им. Те подчертаха, че от юни отпадъците не се сортират, а сега едва 16 души разпределят само едър найлон. Николай Савов каза пред „Телеграф“, че това наистина е така, но увери, че съвсем скоро поетапно ще назначи бригади, за да се възобнови сортирането на полезните суровини. Временният шеф разкри още, че през последните 3 години са подписани над 470 договора, като са похарчени 113 млн. лв. от парите, които би трябвало да отидат за резервни части и оборудване“, посочи Савов. Той добави, че парите са били дадени на определена фирма, която е доставяла оборудване на сериозно завишени цени и това не е бил единичен случай.

Отзвук

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС реагираха на изнесената информация, като заявиха,че това не е вярно и го определиха като лъжа. "Предвещаната криза от кмета Терзиев с боклука в София няма да се състои. Казва се, че депото има капацитет да работи още три години, след което ще има криза. Това не е така, това е лъжа”, заяви Георги Георгиев и добави, че заводът ще работи до 2031 г. Според него се създава изкуствена криза, за да се замаскира истинската такава. “Призовавам Терзиев да оповести и другите два доклада - от 2021 и 2022 г., и те да бъдат предоставени на прокуратурата”, каза Георгиев. И допълни, че истинският проблем в София е невъзможността да заработи Общинският съвет. Антон Хекимян изрази притеснение, че лидерството не е взето от Васил Терзиев. “Кметът официално не търси подкрепа в СОС, а това е неговата работа. Кризата с боклука се вижда, защото извозването е ясно, че е проблем. Старите клони от предходното бедствие още не са извозени. Това е немощ на ПП-ДБ-СС”, смята той. Лорита Радева обяви, че в момента се изпълнява планът за модернизация на завода за боклук.