0

П риветстваме амбициозните и изчерпателни изменения и реформи, които планира настоящото правителство. Това каза София ин'т Велд ((Renew, Нидерландия), председател на делегация на Комисията по граждански свободи към Европейския парламент, на пресконференция в Дома на Европа в София. Поводът за пресконференцията е посещението на членове на Комисията по граждански свободи към Европейския парламент (LIBE), което цели преглед и оценка на последните развития в страната във връзка с дейността на работната група, посветена на ситуацията в България.

Политическите сили са преодолели някои значителни препятствия и са решили да се обединят за националния интерес, посочи София ин'т Велд. По думите ѝ са поети много инициативи по отношение на реформите. Някои от съдебните реформи започват да дават резултат, други тепърва предстоят, отбеляза тя. София ин'т Велд посочи, че демокрацията и върховенството на закона са теми, които Комисията по граждански свободи към Европейския парламент (LIBE) следи от години. Искаме дългосрочна перспектива, а не само преглед на тенденциите, изтъкна тя.  

София ин'т Велд посочи, че е важно как се прилагат законите. По думите ѝ обаче всичко зависи от добрата воля на хората и ангажимента им към усилия в тази посока. Венецианската комисия излезе със становище по отношение на съдебната реформа. Надявам се, че ще бъде взето в дълбочина, каза София ин'т Велд. Относно независимостта на главния прокурор тя посочи, че трябва да се гарантира, че няма риск от политическо влияние.   

Пакетът от реформи не съществува само, за да запуши дупки, а за да създаде надеждна устойчива основа, каза София ин'т Велд. По думите ѝ пакетът от реформи трябва да се приеме, тъй като при него има доза неотложност, но в същото време да бъде придружен с консултации от всички заинтересовани страни. Не трябва да остава място за безнаказаност, посочи София ин'т Велд. По думите ѝ трябва да продължат дела от миналото, дори тези , които включват лица на високи длъжности. 

Относно свободата на словото тя заяви, че ситуацията в страната ни се е подобрила. България се е покачила в индекса на свобода на словото, каза София ин'т Велд. Според нея от страна на правителството и неговите усилия за гарантирането ѝ също се наблюдава подобрение. Тя добави обаче, че ситуацията не е съвършена. По думите на София ин'т Велд има проблем с прозрачността по отношение на крайните собственици. Делата - шамари също са важен проблем. Готви се европейско законодателство, но то няма да е достатъчно, опасява се тя. Според София ин'т Велд затова трябва да се набляга на националното законодателство. Тя изрази задоволство, че е отпаднал Механизмът за сътрудничество и проверка за България.  Трябваше отдавна да се случи, каза София ин'т Велд. 

Категорично се разграничавам от нидерландската позиция, която блокира България и Румъния за Шенген, заяви тя. По думите ѝ това е местна политика. София ин'т Велд изрази надежда скоро това да отпадне. 

Имаме предложени промени на Конституцията, които, за съжаление, в голяма част не се подкрепят от Венецианската комисия,  коментира Елена Йончева от С&Д. Главният прокурор и прокуратурата ще бъдат под политическо влияние, ако тези изменения бъдат наложени, добави тя.  Йончева посочи, че прокуратурата трябва да бъде отговорна пред съда, а не пред политиците. Съдебната реформа не трябва да бъде зависима от скоростта, с която се приемат реформите в Конституцията, защото няма срок, посочи тя.

*Източник: БТА