0

800 години след като разби епирската войска в битката при Клокотница и плени деспот Теодор Комнин Иван Асен II отново с завръща триумфално в Търново. Всеки желаещ да види един от най-великите български владетели ще може да го направи в Музея на силиконовите царе в старата столица. Уникалният за България музей ще отвори отново врати през месец май с 37 нови фигури. Една от тях ще бъде именно тази на владетеля Иван Асен II. 

Картината

Той е представен като част от идиорама, представяща битката при Клокотница като една монументална батална сцена. На величието на средновековната българска държава е посветена и картината „Четвероевангелието на Иван Александър“, където владетелят е представен с цялото си семейство. Други основни картини, които жителите и гостите на Търново ще могат да видят, са „Отбраната на столичния Търновград“ и „Прощаването на патриарх Евтимий с българския народ“ преди изпращането му на заточение в Бачковския манастир от османските завоеватели. Патриархът е изобразен като обикновен старец, облечен в проста монашеска дреха, с разпуснати бели коси и с измъчено лице. Преди да напусне столицата Търновград, той дава благословията си на жителите. На заден фон са изобразени въоръжени османски завоеватели и български воини. 

Олтарът

Сред новите картини е и представеният средновековен православен църковен олтар, където за посетителите ще звучат песнопенията на Йоан Кукузел Ангелогласния. Изключителен интерес вероятно ще предизвика и реконструкцията на средновековен български пазар.

Всички нови фигури, които ще обогатят Музея на силиконовите царе, са изработени от търновския скулптор Борис Тодоров. Целта на представените нови картини е посетителите да се запознаят по-подробно и визуално с различните социални слоеве в средновековната българска държава, както в моментите на нейния възход, така и при падането й под чужда власт. Разширението на експозицията е по проект на стойност 1,39 млн. лв., финансиран по европейската програма „Региони в растеж“. Безвъзмездната финансова помощ е около 400 хил. лв., собственото участие на община Велико Търново е 51 820 лв., а останалите средства - около 853 хил. лв., са от инвестиционен кредит.