1

През 2022 г. своето ново семейство в България са си намерили 372 деца, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане, предоставени на „Телеграф“.

Данните показват, че през последните 10 г. осиновяванията са намалели два пъти. През 2012 г. децата с нови семейства са 738, през 2013 г. – 737, през  2014 г. – 676,  за 2015 г. са 618, за 2016 г. - 556. През 2020 г. са били осиновени 418 деца.

Намаление има и при международните осиновявания. През 2022 г. министърът на правосъдието е издал 112 съгласия за международно осиновяване, сочи статистиката на Министерство на правосъдието. Проведени са толкова на брой процедури за 146 деца. През 2021 г. министърът е издал 161 съгласия и са проведени процедури за 208 деца. През първото полугодие на 2023 г. министърът е издал 57 съгласия и са проведени процедури за 76 деца, съобщиха за „Телеграф“ от Министерство на правосъдието.

Традиционно най-много българчета са осиновявани в САЩ, Италия и  Испания, следвани от Франция, Канада, Германия. Осиновители има и от редица други страни – Люксембург, Малта, Сан Марино,  Белгия, Финландия, Гърция, Дания, Кипър.

В Регистъра на акредитираните организации за посредничество при международно осиновяване са записани 28 сдружения и организации, които имат разрешение за такава дейност.

Инициатива

„Намалението на осиновяванията се дължи предимно на тромавата и усложнена процедура“, коментира за „Телеграф“ бившият социален министър Деница Сачева. Тя и Христо Петров, известен като Ицо Хазарта, са инициатори на законопроект, който ще улесни не само процедурата по осиновяване, но и ще се улеснят осиновените, ако желаят да научат кои са биологичните им родители.

Идеята на законопроекта е целият процес по осиновяванията да стане електронен, като се води електронен регистър. „В момента има 1700 потенциални осиновители и 900 деца, които чакат осиновяване. Когато родителите започнат процедурата, няма как да бъдат прегледани всичките 1700 папки ръчно. Обикновено се вземат тези, които са най-отгоре и се подбира от наличното“, посочи Сачева. При електронна система със смарт търсачка от тези 1700 могат да се подберат най-подходящите 50. Това ще елиминира до голяма степен и субективния подход. „Сега няма как да се обясни, че на някои досието им седи с години, а при други нещата се случват много бързо“, допълни бившият социален министър.

Отказ

През 2022 г. е направена една постъпка за прекратяване на осиновяване, посочват от АСП. Предложението в законопроекта е да остане възможността за разсиновяване, която да минава през съда, но когато детето е навършило 25 г. Ако междувременно има неглижиране от родител, тогава се задейства друга процедура, като за дете в риск. „С този законопроект повдигаме въпроса за смисъла на осиновяването, защото смисълът не е семействата да имат деца, а изоставените деца да имат родители, това е различна парадигма“, каза още Сачева. Тя се замислила по тази тема преди десетина години по повод драстичен случай, когато жена разсиновила дете, защото не можела да съчетава гледането на детето заедно с кучето си. 25-годишна възраст за разсиновяване е заложена, защото тогава младият човек може да е самостоятелна личност, но ако има становища на експерти и психолози, че е прекалено висока, вносителите са готови да се вслушат в тях.

Тайна

Предложението на „Продължаваме промяната“ и каузата, за която Христо Петров се бори, е, когато някой търси информация за произход, да не е необходимо да доказва така наречените важни обстоятелства. Идеята е съдът да даде ход на делото, без да е необходимо да се представят въпросните обстоятелства, които обикновено касаят медицински причини като трансплантация или съмнение за кръвосмешение при сключване на брак. Осиновеното дете трябва да има право да получи информация за своя произход, като заведе дело и съдът даде ход, без „важните обстоятелства“, защото досега това блокира подобни дела. Действащият в момента чл. 105 от Семейния кодекс предвижда процедура, при която осиновеното лице при навършени 16 г. може да иска от съда разкриване на биологичните си родители. Съдът обаче допуска само ако има важна причини за това и биологичните родители не възразяват това да се случи. Осиновеното дете трябва да докаже пред съда, че са налице "важни обстоятелства", които налагат разкриването на тайната.

Законодателство

Промените в Семейния кодекс още тази седмица ще минат на първо четене и през пленарна зала. Второто ще остане за септември. Това стана ясно от коментар на Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ пред „Телеграф“. Той поясни, че „тайната на осиновяване“ не отпада, а опростяват и облекчават процедурата. Разширяват и кръга от хората, които могат да я поискат.

Търсят се бели бебета до 3 г.

Елена Дюлгерова 

Осиновяват се здрави деца или деца с леки лечими проблеми, коментираха за „Телеграф“ от Регионална дирекция „Социално подпомагане“  Стара Загора.

"Семействата търсят предимно деца до 3 г., за предпочитане – със светъл цвят на кожата. Една част от семействата казват, че имат страхове относно приемане на детето - като тръгне на детска градина, училище, в обществото", коментира Диана Станева, главен експерт в РДСП – Стара Загора. По отношение на приемната грижа - към 30.06.2023 г. в регистър на утвърдените приемни семейства са вписани 51 професионални приемни семейства. Техният брой се запазва относително постоянен, като най-често за  приемни родители кандидатстват хора над 40-годишна възраст. Те също предпочитат деца до 3 г., здрави или с леки здравословни проблеми.

Празник във Варна за новите семейства  

Добромир Радушев

Всяка година Домът за медико-социални грижи за деца във варненския кв. „Виница“ посреща осиновените деца и техните осиновители от България и чужбина. По традиция това става през третата събота на месец юни.

Домакините предлагат много изненади, игри, награди и богата концертна програма за празника „Аз и моето семейство“. „Добре дошли са всички осиновени деца със семействата си, независимо дали са били във варненския комплекс или при приемни родители“, казват от ДМСГД – Варна. За последните 15 г. от лечебното заведение са осиновени 1234 деца. „С екипа ни изпитваме голямо удовлетворение, тъй като всяка година десетки деца идват отново при нас, за да споделят щастието си. Виждаме ги как растат и сме спокойни, че са в добри ръце. Идеята е заимствана от примера на САЩ, Дания, Италия и други  държави. Неотдавна ни потърси млада госпожица само за да ни благодари за любящата си майка. Усещането е неописуемо“, казват от дома във Виница.

Много хора използват празника, за да разкажат на децата си техните лични истории. Практиката показва, че атмосферата и взаимната обич предразполагат това да се случи максимално естествено и безболезнено за децата.