М аслото и сиренето са абсолютни рекордьори по поскъпване, като за 10 години са удвоили цената си. Това показа сравнение на „Телеграф“ на стойностите на основните храни към тази седмица и през същия период на 2015 година в Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). При сравнението са използвани цените на 27 стоки преди 10 години и сега. В топ 10 на най-поскъпналите храни са репичките, които от 0,38 лв. за връзка са скочили на 0,93 лв., което е увеличение със 145 на сто. Маслото заема второ място, като цената му е скочила от 1,38 лв. за пакетче от 125 грама на 3,20 лева в момента, като увеличението е със 131%. Двойно повече сега струват картофите и сиренето. При тези две стоки цените са скочили съответно със 122 на сто и 112%. Според данните на комисията преди едно десетилетие кило сирене се е продавало за 5,42 лв., а в момента средната му цена на едро е 11,37 лева за кило. Пресните картофи в момента вървят по 3,83 лв. за кило, а преди са вървели по 1,36 лв.

Ръст

Българинът традиционно слага на трапезата си свинско месо. Въпреки че то е един от най-евтините продукти, цената му за 10 години се е повишила с 40%. През 2015 година на едро се е търгувало за 7,40 лева за кило, а в момента цената му е 10,30 лева. В големите вериги магазини обаче може да се купи и за под 7 лева за кило, основно вносна продукция. Ръстът се дължи на повишените разходи за производството му, коментира Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ).

В топ 10 са още яйцата, които са поскъпнали с 89 на сто и в момента се продават по 0,34 лв. за брой размер М. Значително е нараснала и цената на кашкавала или 78 на сто. Преди десетилетие българинът е плащал средно 10,42 лв. за кило кашкавал, а в момента цената му стига 18,56 лв. Брашното пък е скочило със 72 на сто, а лещата – със 78 на сто. При плодовете в топ 10 се нареждат портокалите, които се продават със 78% по-скъпо, а при зеленчуците най-голям скок има при зелето, което върви по 1,91 лв. за кило, а преди 10 години се е продавало за 0,85 лв. Лукът също е сред стоките с най-голям ръст, като цената му е скочила с 87 на сто. Така от 0,79 лева за кило в момента цената му стига 1,40 лв. и в повечето случаи е вносен.

Портфейл

От 27 основни хранителни стоки при 17 цените са скочили с повече от 50% за период от 10 години. Според Националния статистически институт инфлацията за периода май 2015 година до април 2025 година е 49,2 на сто, което показва, че потребителските цени са се повишили с близо 50 на сто. В същото време минималната заплата е нараснала със 183 на сто и от 380 лева през 2015 година в момента е 1077 лева. Реално това показва, че сега може с минималното възнаграждение за труд да купим повече спрямо това, което се харчили за същите продукти през 2015 г. Справката на цените пък показва, че за 27 основни хранителни продукта преди десетилетие сме плащали 78 лева. Така една минимална заплата е стигала да купим 5 пъти от тези продукти. Сега трябва да приготвим поне 125 лева, което е увеличение с 60 на сто. Но вече може да напълним пазарската количка 8 пъти с минималното възнаграждение за труд.

Доходът ни стига за двойно повече фасул

Покупателната ни способност е нараснала заради увеличението на доходите. Например в момента българинът може да си купи 2440 килограма фасул спрямо количеството през 2015 година, когато то е било 1188 кила. Освен това може да си позволим повече ориз, картофи, домати, краставици, ябълки, захар и други. Минимално обаче е увеличението при сиренето, тъй като и цената му е скочила най-значително. Справката в НСИ показва, че през 2015 година сме можели да купим с доходите си 819 кила сирене, то сега вече може за вземем 941 кила. При маслото пък от 427 килограма вече може да си позволим 594 килограма.

Храните с най-голямо увеличение за 10 години:

            цена 2015       цена 2025  разлика

Репи    0,38 лв./вр.      0,93 лв./вр.      145%

Масло  1,38 лв./125 г  3,20 лв./125 г  131%

Картофи    1,72 лв./кг  3,83 лв./кг  122%

Сирене      5,37 лв./кг  11,37 лв./кг      112%

Яйца    0,18 лв./бр.     0,34 лв./бр.     89%

Лук 0,75 лв./кг  1,40 лв./кг  87%

Кашкавал  10,42 лв./кг      18,56 лв./кг      78%

Портокали 1,38 лв./кг  2,46 лв./кг  78%

Леща   2,52 лв./кг  4,48 лв./кг  77,8%

Зеле    1,09 лв./кг  1,91 лв./кг  75%

Брашно     0,86 лв./кг  1,48 лв./кг  72%