0

Н а Балканите винаги сме чакали помощ от някоя велика сила, стига толкова - всичко зависи от нас. С тези думи премиерът Кирил Петков обобщи еднодневната си визита в Скопие. 

Министър-председателят обяви, че между Северна Македония и България вече има реални резултати. За пример той даде авиолионията между двете столици, която ще бъде пусната до 60 дни.

Като добър знам той определи и това, че съседката ни няма териториални претенции към нас.

Премиерът съобщи, че в най-скоро време се очаква Северна Македония отново да имат посланик в София. 

Относно работата на историческата комисия, Петков каза, че трябва да има промени. Вече щяло да се говори за нещата, за които двете страни са се разбрали, а не за тези, за които не са. Срещи ще има всеки месец. 

Петков определи като "фалшиви новини" рисковете от страна на САЩ за позицията ни към Северна Македония.

Министър-председателят подчерта, че за страната ни остава приоритет защита на малцинствата в Северна Македония, така че да няма ощетени българи в югозападната ни съседка. Той се закани, че ако има нарушения лично ще звъни по мобилния телефон на македонския си колега.

"Няма да има периоди, в които тези групи няма да се срещат. Оттук нататък ние с Димитър Ковачевски поемаме ангажимент, че никой няма право да излиза от този ангажимент", допълни премиера.

Кирил Петков коментира и дали ще бъдат променени македонските учебници по история. "Обсъдихме този въпрос, трябва да премахнем езикът на омразата. Очакваме резултати от историческата комисия да доведат до промяна в тези учебници. Когато говорим за историята е, че не трябва да говорим за отделни части на историята. Ние трябва да говорим за фашистки режим например, а не за български фашистки режим, например", каза той.

Коментар Петков направи и на изграждането на железопътна линия между София и Скопие. "Не сме влезли в точни детайли за финансирането на железниците, много съм доволен, че двамата ресорни министри влязоха в комуникация. Просто е немислимо в 21 век да нямаме жп връзка между двете столици", допълни Петков.