0

Н ад два часа депутатите спориха по законопроекта на коалицията - "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ", "Демократична България" - с публични средства да се покриват здравните осигуровки на бежанците от Украйна, получили статут на временна закрила. Критиките на опозицията бяха основно, че в законопроекта не е посочено какви средства прогнозира мнозинството, че ще са необходими за здравните грижи за бягащите от войната.

Това е заложено в измененията в Закона за здравното осигуряване, които са внесени от Антон Тонев и група народни представители. Те предвиждат държавата да поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна. Законът беше приет с гласовете на управляващата коалиция ГЕРБ, ДПС се въздържа от подкрепа, а "Възраждане" бе против.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов  критикува, че в законопроекта не е посочено върху каква сума се очаква да бъдат осигурявани бежанците от държавата, нито има прогноза какви се очаква да бъдат разходите за лечението им. "Консултирайте ги с бюджетна комисия, определете ресурс", поиска Адемов.

"Можем да направим най-добрия законопроект, да го съгласуваме с всички, но да се окаже закъснял", отговори му председателят на здравната комисия Антон Тонев от "Продължаваме промяната".

"Повече от месец в България има бежанци, за които държавата я няма. За логистиката разчита на общините и доброволците", атакува Костадин Ангелов от ГЕРБ - СДС и посочи, че законопроектът е закъснял.

Искрен Митев от ПП обясни, че средствата ще дойдат от преструктурирани европейски средства, а не от джоба на данъкоплатците.

Антон Тонев от ПП посочи, че ЕС ще създаде фонд за бежанците от Украйна, откъдето също ще се получат средства, които могат да покрият лечението на украинците у нас. „В най-лошия случай, когато минат над 200 000 бежанци и всички останат у нас, максималният бюджет е 54 милиона лева“, посочи той. Тонев добави, че към момента само 10% от влезлите в страната са пожелали статут на закрила.

Илин Димитров от ПП посочи, че хората, които пристигат не разполагат със средства, а сред тях има и много непридружени деца, за които България трябва да се погрижи.

"Искате да превърнете Народното събрание в гумен печат, без да знаете откъде ще дойде финансирането и колко ще е", каза още депутатът от партията на Бойко Борисов. "От девет кладенеца вода се вадят, за да се удави това предложение", отговори му депутатът от "БСП за България" Георги Михайлов.