0

Н езабавно прекратяване на действащия главен прокурор Иван Гешев, нулева корупция, без наши и ваши, подкрепа на нуждаещите се, както и да се създадат 28 полигона за обучение за шофьорска книжка. Това са само част от предложенията, за които се разбраха от „Продължаваме промяната“ БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Респективно те са в секторите- правосъдие, икономика, енергетика и транспорт.

Дебатът организиран от спечелилата парламентарните избори партия- ПП се проведе на живо във Фейсбук.

"Трябва да се използват всички законови механизми да бъде прекратен незабавно мандата на настоящия главен прокурор Иван Гешев и да се намали мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години", заяви Надежда Йорданова от ДБ по време на срещата в правосъдния сектор. Тя настоя и за закриването на спецправосъдието. Според колегата й Атанас Славов ВСС трябва да се състои на съдии, избрани от съдии. Според него ВСС трябва да се раздели на две - прокурорски съвет и съвет на съдиите.

От ИТН посочиха, че електронното правосъдие е много важно - не просто видеоконферентна връзка, а протоколи от съдебни заседания, подаване на жалби.

"Народното събрание стана за смях със законите, които произвежда", заяви Ива Митева, председател на последните два парламента. Според нея трябва ЦИК трявба бъде деполитизирана, а съставът да бъде намален до 7-9 членове.

Филип Попов от БСП заяви, че имат няколко приоритета: възстановяване качеството на законодателния процес, закриването на специализирания съд и прокуратура, въвеждане на съдебен контрол върху отказа да се образува досъдебно производство срещу главния прокурор.

"Гешев не го коментирам - това е целта на всички. Нямаме различия. Желанието е оргомно, но голяма част от нещата са записани в Конституцията. С промени в Закона за съдебната власт може да докараме нещата донякъде, дори и докрай", посочи Иван Иванов от БСП.

"Бих се радвал главният прокурор, като направим мнозинство, да си подаде сам оставката.", каза Кирил Петков.

В сектор „Икономика“ Петков обяви нулева търпимост към корупцията, без уреждане на "наши и ваши". ДБ вижда икономиката на страната като икономика на висока добавена стойност, която се постига със системни иновации, конкурентноспособност, развитие на човешкия капитал, високоплатени и квалифицирани работни места, подходяща административна и работна среда, ребрандиране на България като инвестиционна дестинация, подобрено одобрение на държавните предприятия.

ИТН предложи няколко законодателни мерки: ускоряване на процедурите по несъстоятелност и ликвидация, за да се намали междуфирмената задлъжнялост; регистър на нередовни платци; нов вид търговски дружество за стартъпи за по-голяма гъвкавост; данъчни стимули за стартиращи предприятия; промени в Закона за обществените поръчки за по-голяма прозрачност и проследимост; тестов период при промяна на дадена нормативна уредба след приемането й.

От БСП изтъкнаха като основни икономически приоритети растежът, повишаването на доходите и иновациите.

По време на панела за енергетиката партиите изразиха оптимизъм за съставяне на правителство до Коледа. . От ИТН предлагат нов договор с Азербайджан с по-големи количества газ от бившата съветска република. Иван Хиновски предложи още продължаване на компенсациите за бизнеса, но и въвеждане на нови за общини, болници и социални заведения. Корнелия Нинова от БСП подчерта, че левицата настоява за намаляване на ДДС на енергоносителите и помощ за домакинствата. Според ДБ българската енергетика е тежко затънала в корупция.

В сектор „Транспорт“ БСП направиха предложения за нов Закон за движение по пътищата, като АПИ да премине в транспортното ведомство. Те предложиха и да се създадат нови 28 полигона за обучение за шофьори. В пътната инфраструктура и БСП и ИНТ предложиха магистрала от Истанбул, Бургас, Варна, Констанца.

Ваксинацията ще е "приоритет номер 1" на Кирил Петков, ако стане премиер, обяви самият той на старта на преговорите.