0

П риютите за бездомни стоят празни в студените нощи, а клетият им контингент спи на студа, научи „Телеграф“. Причината е, че много бездомни са изчерпали максималния си брой позволени нощувки на година в топлото време.

Общинският приют за бездомни в Бургас например осигурява покрив, дрехи и храна на десетки изпаднали в нужда. Социалният център разполага с 30 места, но в екстремни ситуации броят на приютените нараства до 50 души. "Когато е много студено и има желаещи, тогава с изрична заповед на кмета приемаме повече хора, отколкото е капацитетът ни. Не можем да ги оставим да замръзнат на улицата", каза шефът на приюта Илиян Павлов. В момента обаче там са настанени едва 12 бездомни. "Имаме много желаещи, но те са едни и същи хора, които имат право да пребивават до 6 месеца в годината. Много от тях влязоха в студа през януари и откараха до юли и така изчерпаха нощувките си за 2021 г. Вероятно през януари отново ще се напълним", добави Павлов.

За постъпване в общинския приют се изисква задължително хората да са ваксинирани или да представят отрицателен тест за ковид. Немалка част от бездомниците обаче отказват ваксина, а в същото време нямат и пари, за да си направят тест. "Още когато бяха доставени първите ваксини в града предложихме на нашите потребители да се ваксинират, част приеха, други отказаха. Общо взето по-малко от половината ни домуващи в момента имат зелен сертификат", каза Павлов.

Центърът за кризисно настаняване в кв. „Захарна фабрика“ в София е с капацитет за около 100 обитатели. В момента той е дом на 85 бездомни, като всеки, който влиза, се тества за коронавирус, обясни пред „Телеграф“ Диди Лунджова, главен експерт „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания“ към Столична община. Според Лунджова няма да има проблем хората без дом да получат покрив през студените месеци, тъй като в центъра има достатъчно място.

Приютът за временно настаняване във Варна приема бездомни и социално слаби през студените зимни месеци от ноември. Това обаче става с отрицателен антигенен тест, съобщи шефката на общинската дирекция „Социални дейности” Таня Василева. В общинската почивна база в местността Баба Алено до Варненския свободен университет към момента са настанени над 60 души и до запълването на капацитета му остават още 20 свободни места. Никой нуждаещ се обаче няма да бъде върнат, категорична е Таня Василева.

9 души живеят постоянно в приюта в Хасково. Социалната услуга е достъпна от 1 декември до 31 март. Няма ограничения за прекарани нощи. Няма такси. За да се ползва услугата, хората не могат да имат свое жилище, нито да ползват общинска или ведомствена квартира. Приютът се намира на втория етаж на обществената баня в квартал „Република“ в Хасково, който е населен предимно с роми. Максималният му капацитет е 12 души. Засега няма изисквания настанените в приюта да са задължително ваксинирани. Дали зеленият сертификат ще бъде задължителен за тях, предстои да се разгледа и реши на заседание на Общинския съвет в Хасково, съобщиха за „Телеграф“ от кметството.

Лекар остана без дом

Служителите в дома в София са се сблъсквали с различни съдби. Преди време сред обитателите имало лекар, останал на улицата. Млади хора от провинцията търсят късмета си в София, но не успяват да си намерят работа и жилище. Така се озовават в центъра. Кавги между деца и родители пък могат да са причина възрастни да останат без покрив.

Разкриват нови места в Пловдив

Местата за бездомни пловдивчани във втория по големина град у нас са на привършване, но въпреки това община Пловдив има готовност да реагира и да разкрие нови места, ако това се налага. Това съобщи зам.-кметът по социална политика в община Пловдив Георги Титюков. „На път сме да решим въпроса веднъж завинаги. Спечелихме проект за изграждането на социални жилища – 74 апартамента, 40 от които – едностайни. Те са предвидени именно за такива хора – бездомни, които са свикнали да живеят сами. Строи се в момента – на ул. „Владая“, като крайният срок е 2023 г., но се надявам строителите да приключат предсрочно преди следващата зима“, уточни Титюков.