0

Н ай-желаната и дългоочаквана пролет идва от другата седмица, прогнозира пред вестник „Телеграф“ климатологът от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Рачев. От 24 март се очаква трайно затопляне и прогонване на зимното време.

Преди това обаче трябва да изтърпим още няколко дни с температури, които са характерни за късната зима.

След студената събота и неделя, които се задават, ще започне бавно подобрение на времето. В понеделник и вторник температурите в България ще бъдат доста ниски и ще приличат повече на градусите, типични за късна зима, отколкото за пролетта. От сряда започва затопляне, което в четвъртък и петък ще бъде доста по-съществено и ще се усети над цялата територия на страната. Сутрешните температури ще бъдат вече положителни и от 1-2 градуса над нулата в четвъртък следващата събота и неделя ще бъдат 3-4 градуса, а в Южна България дори над 5-6 градуса. Максималните температури също се увеличават и от сряда, четвъртък в по-високите котловинни полета те ще бъдат между 8 и 10 градуса, а през уикенда ще достигат 13-14 градуса. До края на месеца ще се увеличат с още 1-2 градуса. На юг максималните температури ще достигнат 16-17 градуса.

Преди да се любуваме на пролетните температури обаче, трябва да изтърпим още един студен уикенд. През почивните дни ще се задържи студено за втората половина от март с минимални температури между минус 8° и минус 3° и максимални между 2° и 7°. Ще има разкъсана облачност, над Източна България и планинските райони предимно значителна, почти без валежи. Вятърът ще остане от север, до умерен, по морския бряг до силен, отбелязват от Националния институт по хидрология и метеорология. До края на месеца съществени валежи не се очакват, като изключим слабите превалявания, които се очакват във вторник. Март се очерта като много студен месец с поднормени валежи, отбеляза още проф. Рачев.