0

И зцяло ремонтиран с 3 млн лв отпуснати от правителството в началото на 2021 година манастирски комплекс на територията на храм паметника „Рождество Христово“ в град Шипка освети в първия ден от Светлата седмица старозагорският митрополит Киприан. Преди водосвета той отслужи света божествена златоустова литургия в храма, където продължава да тече ремонт на камбанарията, за която през есента на 2020 правителството предостави допълнителни 1,6 млн лв.

Ремонтните дейности там се оказаха наложителни след появили се пукнатини и обрушване на северната фасада. Очакванията са камбанарията да бъде завършена до есента, когато ще бъдат и тържествата за 120-а годишнина от освещаването на храма. Манастирският комплекс и храм-паметникът са построени с дарения от Русия, като инициативата е била подета от граф Николай Игнатиев и майката на генерал Михаил Скобелев-Олга почти веднага след края на Освободителната война. Специално създаденият от тях комитет закупува на символична цена терените, на практика земите са били дарени от жителите на тогавашното село Шипка, които в последствие участват и в строителството.

Проведен е бил конкурс за архитектурен проект, който е спечелен от чешкия архитект Антоний Осипович Томишко. Той предлага богато украсен храм със зографски рисунки в стила на руските храмове от 17 век. Строежът стартира през 1885-а и завършва през 1902 , на 27 септември, когато величественият храм е осветен. В криптата на църквата „Рождество Христово“ са положени в мраморни саркофази костите на близо 9 000 загинали при отбраната на Шипченския проход воини от руската армия. Зографията в храма пък е дело на Антон Митов и Григорий Месоедов /през 1902 година/ и от Николай Ростовцев /през 1956-1959/. Цялостен ремонт на храма е правен от специалистите на Балтийската строителна компания за нейна сметка през 2002-2003 година. Редом с черквата са издигнати няколко масивни дву и триетажни постройки, в една от тях е имало идея да заработи семинария, в която да се обучават българчета но от руски преподаватели. От БПЦ са се възпротивили и това така и не става факт, припомнят изследователите. Едната от сградите е била използвана като приют за сираци, след Първата световна война там са били настанени ранени войници и офицери от корпуса на генерал Врангел. През десетилетията до края на 2004 година, когато имотът е предоставен от правителствата на Симеон Сакскобурготски на БПС в сградите е имало дом за сираци, старчески дом, болница за лечение на болни от силикоза, за известно време е било и хранилището на НПМ „Шипка – Бузлуджа“. От 2004 година на практика те са неизползваеми. Идеята е в една от тях да отворят врати неделно училище, лекарски и зъболекарски кабинети. осигурените средства. На снимките 1 Така изглеждаше манастирският комплекс преди началото на ремонтите„