О чаква се в края на седмицата да бъде спрян плановият прием в столичните болници, каза заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров след среща с директори на лечебни заведения. Той не се ангажира с краен срок на тази мярка. По думите му няма да се спира диализната дейност, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични заболявания.

Очаква се в края на седмицата да бъде спрян плановият прием в столичните болници, каза заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров след среща с директори на лечебни заведения. Той не се ангажира с краен срок на тази мярка. По думите му няма да се спира диализната дейност, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични заболявания.

Целта на срещата с директорите беше да се намери решение как и къде да бъде увеличен броят на интензивните легла. Преди срещата Петров посочи, че са необходими 70 интензивни легла за София, но след срещата каза, че се очаква

до няколко дни да се разкрият 50 легла

По думите му се обмисля командироване на медицински екипи от малките болници, както и от болници от областта или съседни области. Екипите ще бъдат от болници, които не лекуват основно ковид болни, уточни той в отговор на въпрос кой ще се грижи за пациентите, ако дадена болница остане с по-малко лекари. Петров подчерта, че спешната дейност ще бъде гарантирана. Тези 50 легла ще бъдат осигурени чрез преобразуване на легла, които обикновено се ползват за планов прием, обясни той. Те ще бъдат само за пациенти, които се нуждаят от интензивно лечение на коронавирусната инфекция и ще бъдат вероятно в 25 болници. По думите му те ще стигнат за около седмица и вероятно след това ще се наложи да се разкрият още. Има нужда и от реаниматори, добави още зам.-министърът.

В момента в София има 45 свободни интензивни легла, като част от тях са в АГ-болниците и те много бързо се запълват, обясни Петров. С останалите легла няма проблем, увери той.

На национално ниво са свободни около 33 на сто от болничните легла

Ситуацията в момента е тежка за София и във Варна, критична е и в други области, но в София дефицитът на легла се дължи до голяма степен и на това, че много хора от други области идват да се лекуват в столицата.

Ще направим всичко възможно системата да издържи, каза още той. Петров допълни, че

има недостиг на респиратори и вероятно ще се направи бърза доставка

Ще се съберат заявките на болниците, защото в някои от тях могат да се разкрият легла, ако се осигурят респиратори, увери той.