0

С обственици на парцели с предназначение за жилищно строителство отказват да продават в очакване на повишение на цените. Дори някои развалят договори за строителство, за да бъдат продадени на по-висока цена. Това заявиха експерти по недвижими имоти на среща на тема „Треска за имоти”. Поскъпването на строителните материали, на труда и липсата на работна ръка заради ковид кризата водят до продължаващо оскъпяване на жилищното строителство, отбелязват експертите. През миналата година сделките за продажби на жилища са скочили с 10-15% в София. Прогнозите са за около 10% ръст през тази година.

Към момента няма балон на пазара на недвижимите имот, твърдят представителите на бранша. Ако ръстът на цените изпревари скока на доходите, цените на имотите ще спрат да се покачват. Очакванията са, че разрешителните за строеж на жилища ще позабавят темпа си на растеж през тази година, прогнозираха експертите.

В момента има списък от чакащи за жилища в нови сгради, бързите продажби на зелено са знак, че има пари. Все по-често хората купуват за инвестиция и емоционално - през 2021 г. такива са 20% от сделките, съобщи Тихомир Тошев, управител на „Кредит център“. Той коментира още, че през 2009 г. получателите на три от десет ипотечни кредита са сключвали застраховка „Живот”, сега са 7 от 10. Всички банки предлагат такава застраховка, а за една тя е задължителна, за да се отпусне ипотечен кредит. Но все още 30% от кредитополучателите предпочитат да избегнат тази застраховка. Тошев предупреди, че в повечето нови застраховки обаче е изключен рискът „смърт от ковид”.

3-4 пъти са се вдигнали цените на някои строителни материали, коментираха от бранша. Например, ако се вземе дадена сграда, която е завършена миналата година, тя струва поне с 20-30% по-малко спрямо цената й, ако започне изграждането й сега, обясниха от бранша. Оттам посочиха още, че ако през критичната 2008 г. експанзията на жилищното кредитиране е вървяло заедно с ръста на цените и високите лихвени проценти по кредитите и спестяванията, сега ниските лихвени проценти на жилищното кредитиране са провокатор за ръста на цените. Освен това има увеличение и на спестяванията и доходите на българите, а парите са четири и половина пъти по-евтини. В момента българите имат 62 млрд. лева депозити в банките, бизнесът – 40 млрд. лева депозити, а раздадените кредити от банките са 28 млрд. лева. 17% е ръстът на ипотечните кредити. Променила се е нагласата на купувачите на жилища. Ако преди хората са купували жилище за цял живот, сега те инвестират в жилищен имот за 5-6 години.