0

Т ази година Йордановден ще бъде отбелязан за първи път с мъжко хоро и в Монтана. Идеята е организирана от Община Монтана с благословението на Видинска митрополия.

Хоро

Празникът ще започне в 12 часа на моста над Огоста. Великият Йордановденски водосвет ще бъде отслужен от архимандрит Антим - протосингел на Видинска митрополия, и свещеници от Монтана. Победителят в схватката за кръста ще поведе хорото, а танцуващите ще носят 10-метров национален флаг. Изискването към мъжете, които ще скачат за Богоявленския кръст, е да бъдат облечени с национални носии или да имат елемент от традиционен костюм, уточни Радостина Цветанова - хореограф на танцов състав „Радост", който предложи идеята за по-различно отбелязване на Йордановден в Монтана. „Нашата цел е да запазваме, разпространяваме, обогатяваме и популяризираме българското фолклорно танцово изкуство и традициите на нашия народ. Инициативата ни е подчинена на тази мисия“, обясни тя.

Спорове

Леденото хоро се провежда за пръв път в Калофер през 2001 г. Покойният проф. Божидар Димитров разви тезата, че традицията е по-стара, но забравена с времето си и произлиза от практиката османските власти да вербува хайдушки чети срещу своеобразна „амнистия“, за да се отърват от тяхната дейност и същевременно да си осигури охраната на старопланинските проходи. „Леденото хоро“ имало за цел да вземе страха на потенциалните разбойници. Повечето историци и етнолози обаче оспорват автентичността на тази традиция, за която няма сведения нито по време на Възраждането, нито след Освобождението. Въпреки това обичаят „ледено хоро“ се насърчава от местните власти. Днес „ледено хоро“, се изпълнява в Благоевград, Враца, Дупница, село Зверино, Мездренско, Мъглиж, Кърджали, Казанлък, Кладница, Пернишко, Ловеч, Луковит, Панагюрище, Плевен, Свищов, Сливен, Троян, в селата Радомирци и Червенобрежко. Британският историк Ерик Хобсбом назовава опитите да се припишат по-древни корени на подобни обичаи - „изобретена традиция“.