0

К итай си постави амбициозната задача да изпрати свои хора на Луната до 2030 г., като така влиза в съревнование със САЩ.

Това ще насърчи бързото развитие на пилотираните космически технологии, ще задълбочи човешкото разбиране за произхода и еволюцията на Луната и Слънчевата система, а китайската мъдрост ще допринесе за развитието на лунната наука. Това каза при обявяването на програмата Лин Сицян, заместник-директор на Китайската космическа агенция. Пекин работи последователно за постигане на целите на космическата си програма.

Паралелно с разработването на лунната програма страната вече има добре оборудвана орбитална космическа станция и изпраща на ротационен принцип свои екипажи там. Паралелно с оповестяването на новата цел за овладяване на Луната бяха представени и трима тайконавти (така в Китай се наричат астронавтите), които излетяха към китайската орбиталната станция, за да заменят екипажа, който е бил там шест месеца. Той кацна на земята вчера. „Проект 921“ Сред целите на китайската лунна програма са овладяване на ключови технологии, двупосочна обиколка Земя-Луна, кратък престой на повърхността на сателита на планетата ни, използване на роботи, вземане на проби, формиране на независима способност за пилотирано изследване на Луната. За изпълнение на тези амбициозни задачи Пекин вече разработва супермодерна ракета носител от ново поколение, наречена „Дълъг поход 10“, както и нов космически кораб за екипаж, лунен апарат и костюми за кацане, както и изграждане и тестване на нова площадка за изстрелване, съоръжения и оборудване. „Нашите астронавти ще се разхождат по Луната, ще събират проби около мястото за кацане и ще извършват изследвания на място“, убеден е Лин, цитиран от „Чайна дейли“.

Планът: двама астронавти да прекарат шест часа на лунната повърхност, като трети член на екипажа остава на борда на обслужващ модул в лунна орбита. Първоначално тежката ракета носител бе наречена само „Проект 921“ или „Дълъг поход 10“, но сега вече има и официално име – „Чан Джън 10“. Първият тестов полет е планиран за 2027 г. Надпревара Китай влиза в съревнование със САЩ - програмата „Артемис“ на НАСА има за цел да приземи астронавти на Луната не по-рано от 2025 г. Но засега американците имат бюджетни проблеми. Така НАСА и китайската агенция може да се окажат в твърде близка надпревара. Това събуди спомени за космическата надпревара между САЩ и бившия Съветски съюз през 60-те и 70-те години на миналия век, въпреки че се смята, че американските средства, веригите за доставки и възможности им дават значително предимство пред Китай, поне засега, коментира „Политико“.

В момента Съединените щати се подпомагат от частни играчи като компаниите SpaceX и Blue Origin. Лин отбеляза, че страната му вече разполага „с напълно оборудвана космическа станция в близост до Земята и система за транспортиране на хора в двете посоки“, допълнена от процес за подбор, обучение и подкрепа на нови тайконавти. Твърди се, че космическата станция Тянгун е била завършена през ноември м.г., когато е добавена трета секция. Четвъртият модул ще бъде пуснат „в подходящ момент, за да се ускори подкрепата за научни експерименти и да се осигурят на екипажа подобрени условия на работа и живот“, каза Лин. Новият екипаж, заминал за орбиталната станция, включва за първи път цивилен тайконавт - Гуи Хайчао, професор в най-добрия институт за аерокосмически изследвания в Пекин. Всички предишни са били военни в Народната освободителна армия на Китай. 813101 Екипажите на космическите транспортни капсули Шънджоу 15 и 16 се срещнаха на борда на орбиталната станция Тянгун в открития Космос миналия вторник. Последният вдясно е Гуи Хайчао, единственият тайконавт, който не е военен. Снимка: Китайска космическа агенция