0

Л егендарният Франсис Форд Копола е бил върнат преди години на границата ни при Дуранкулак, тъй като представил не американския си паспорт, а такъв от държава, за която се изисквало входна виза.

Режисьорът на класическите ленти „Кръстникът“ и „Апокалипсис сега“ бе в България през 2005 г., когато в Балчик засне част от филма си „Младост без младост“. Даде пресконференция и медиите тогава писаха напоително за престоя му у нас. Една любопитна история отпреди това обаче остава неизвестна. Разказа я пред „Телеграф“ Красимир Корнажев, директор на Регионалната дирекция „Гранична полиция“ - Русе в периода 2004-2009 г., който преди месеци стана доктор по политически науки в Русенския университет.

Било е през 2005 година. Дирекцията „Гранична полиция“ - Русе отговаря за цялата ни граница с Румъния - от устието на река Тимок до Черно море. Всяка сутрин на оперативка се представял доклад за отминалото дежурство. Разглеждал се и ежедневният служебен информационен бюлетин, в който освен всичко друго се посочвали и недопуснатите граждани на територията на България. На сутрешната среща с директора служители добавяли още информация или отговаряли на допълнителни въпроси.

„Поглеждам информационния бюлетин и сред недопуснатите да влязат в страната забелязвам името Копола. Достатъчно специфична и известна фамилия, за да не направи впечатление! Питам колегите за този случай, но всеки вдига рамене и никой не можа да ми каже нищо повече“, разказва Корнажев.

Съмненията у него, че това може да е легендарният Франсис Форд Копола, се засилили. Тогава все още в медиите нямало информация, че режисьорът обикаля Румъния и оглежда подходящи места за снимки за новия си филм. А за намеренията му пък да снима в Балчик съвсем не можело да се предполага. Любопитството заглождило директора и той все пак решил да проучи случая. Обадил се на шефа на ГКПП „Дуранкулак“ и го попитал дали става дума за световноизвестния Франсис Форд Колола.

„Същият е, отвърна ми категорично колегата Йордан Стоянов. От него разбрах, че на границата режисьорът е представил не американския си паспорт, а от друга държава, за която се изискваше входна виза. Законът е бил спазен на 100%. Така Франсис Форд Копола се върна в Румъния. Както се казва, „и ний сме дали нещо на света“. Поразителното в този случай е спазването на правилата независимо от известността на човека, които много често са били нарушавани“, разсъждава Корнажев. Той пояснява, че през 2005 г. за притежателите на обикновен американски паспорт не се е изисквала виза, но това е било необходимо за хората с дипломатически или служебен паспорт.

На границата при Дуранкулак се разбрало само, че Копола иска да отиде в Балчик за снимки. Бил е придружен от някого, но граничните служители не си спомнят нищо повече. Режисьорът проявил разбиране, не е възразил, че го връщат, и автомобилът потеглил в обратна посока.

Корнажев съжалява, че тогава дежурните на пункта не са се сетили да му звъннат. „Можеше да се направи компромис, можеше аз да поема отговорност, това все пак е Франсис Форд Копола“, казва бившият граничен шеф.

По-нататък историята е известна. Със сигурност следващият опит на Копола да мине границата е бил успешен, защото през есента на 2005 г. той снима в някогашния дворец на румънската кралица Мария в Балчик част от „Младост без младост“ по новела на румънския писател Мирча Елиаде.

 

Преди това пише писмо до министъра на културата Стефан Данаилов, чието съдържание след години разкрива Деяна Данаилова, тогава служител в министерството.

„Уважаеми господин министър,

Казвам се Франсис Форд Копола и съм американски филмов сценарист и режисьор. Може би сте чували за някои от моите филми, между които „Кръстникът“ и “Апокалипсис сега“, започва писмото си Копола, без ни най-малко да се големее. По-нататък посочва, че неговата дъщеря носи същото име, както нашата столица, като то се пише с „f“, а не с „ph“, и продължава.

„Поводът да Ви пиша е желанието ми да заснема следващия си филм в България, в прекрасното място „Дворецът“ в Балчик. Става дума за една нискобюджетна продукция, която финансирам изцяло сам. Идеята ми е да екранизирам румънската новела „Младост без младост“ на Мирча Елиаде. Посетих много места в Румъния, но за най-подходящо намирам снимките да се осъществят в Двореца в Балчик, който се управлява от Министерството на културата. Моля за Вашето разрешение да заснема част от филма в това прекрасно място.

Използвам случая да Ви изпратя и една бутилка от виното, което произвеждам. Едва ли може да се сравнява с отличното българско вино, но се надявам, че няма да остане неизпита.

В очакване на Вашия отговор искрено... Франсис Форд Копола“, завършва писмото.

Отговорът, разбира се, е положителен и Копола заснема част от лентата в Балчик. На 12 ноември 2005 г. дава пресконференция за български журналисти във вила „Магнолия“ на Културен център „Двореца“. Стефан Данаилов също отива в Балчик и се среща с прочутия режисьор.

На 83 г. получи звезда на Алеята на славата

Половин век след като създаде филмовия шедьовър „Кръстникът“, и на почти 83 години Франсис Форд Копола получи звезда на Алеята на славата в Холивуд. Според неговите почитатели това е най-закъснялата звезда на прочутата холивудска алея - 2715-ата поред. Получи я на 21 март тази година.

Освен със забележителната си филмова кариера Франсис Форд Копола е известен и с друга своя страст - виното. Произвежда вина от 70-те години на миналия век и марката Coppola днес е световноизвестна.