0

В ече трети ден спасители издирват туристическата подводница, която изчезна, докато отвеждаше петима души до останките на потъналия кораб "Титаник" в Атлантическия океан.

Експертите са все по-скептични за положителния край на тази трагична история. На Острова обаче вече се заговори, че пътниците на подводницата са поредните жертви на проклятието на „Титаник“.

СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА: Засякоха звук от удари на мястото, където изчезна подводницата

Най-легендарният кораб има тъжна история, но след потъването му лошият късмет продължава да застига и оцелелите тази ужасна трагедия. Много от 706-те докладвани оцелели от “Титаник” не са пощадени от „проклятието“. Преследвани от ужасната травма, на която са станали свидетели, мнозина продължават да живеят труден живот.

АП/БТА

Графинята на Ротес си спомня как една година след катастрофата вечеряла с приятели, когато „внезапно почувствала ужасното чувство на силен студ и ужас“, което е изпитала на „Титаник“. Тя разбра, че е така, защото музикантите в ресторанта, в който била, свители „Приказките на Хофман“, последната музика, която чула от оркестъра на „Титаник“.

Десетилетия преди „синдромът на оцелелия“ да бъде диагностициран като специфично състояние на психичното здраве, което често включва чувство за вина, много от оцелелите от “Титаник” съобщават за симптоми на дисасоциация, състояние, при което страдащите се чувстват откъснати от своите мисли и спомени. Марджъри Дътън, която е била на 8 години и е преживяла потъването на кораба пише през 1955 г. как животът й никога не се е възстановил от пътуването, а бащай се удавил пред очите й.

Превръщането на тази трагедия във филм биват сполетени от редица нещастия. Шефът на пропагандата на Адолф Хитлер Йозеф Гьобелс се опитва да направи бюджетен филм през 1943 г., за „Титаник”, в който се опитва да обвини британската алчност, глупост и страхливост за потъването на кораба. Филмът със сигурност е бил „прокълнат”, тъй като режисьорът му приключва живота си в затворническа килия на Гестапо.

АП/БТА

През 1980 г. импресариото Лю Грейд, който прави филма Raise The Titanic буквално канкрутира, докато заснема лентата. Предвиденият бюджет нарства колосално и той похарчва цели 40 млн. долара, като след това заявява, че „Щеше да бъде по-евтино да източим Атлантическия океан“.

МИСТЕРИЯ В ОКЕАНА! Изчезна подводница, превозваща туристи към "Титаник"

Дори продукцията на спечелилия Оскар игрален филм от 1997 г., “Титаник”, с участието на Кейт Уинслет и Леонардо ди Каприо, се превърна в кошмар за много участници. Уинслет получава хипотермия, разболява се от грип и се наранява десетки пъти по време на шест месеца снимки, повечето от които в Мексико. Когато снимките се преместили в Канада, много от актьорите и продуцентския екип се оказват мистериозно отровени, след като им била сервирана супа от миди.Над 50 души се оказали в болница.

Междувременно опитите за изваждане на плавателния съд също завършват с неуспех. Дори музеите, посветени на “Титаник” не са пощадени – през 2021 г. фалшива стена от айсберг в музей на “Титаник” в САЩ в Тенеси се срути, ранявайки трима посетители.