0

Н а 15 ноември населението на Земята се очаква да надхвърли 8 милиарда.

Световното население нараства с над 70 милиона на година, като 80% от този растеж е концентриран в най-бедните страни, които са с най-малки възможности да изхранват, образоват или наемат тези хора.

Така увеличаващото се население допринася за задълбочаваща се бедност и влошаване на околната среда. Забавянето на прираста би имало широки икономически и екологични ползи. По света 700 милиона души живеят в крайна бедност. 

Според Световния преглед на ООН населението продължава да нараства с около 140 души на минута, като ражданията надвишават смъртните случаи в повечето страни. Въпреки това експертите в тази област казват, че световното население расте с най-бавния си темп от 1950 г. насам, който падна под 1% през 2020 г. Експертите твърдят, че до 2050 г. световното население ще достигне 9,7 милиарда, а около 2100 г. 10,4 милиарда. 

Данните

Докладът „Перспективи за световното население за 2022 г.“ също показа, че раждаемостта е спаднала в много страни значително през последните десетилетия.

Той разкрива и че над половината от прогнозираното увеличение на световното население до 2050 г. ще бъде концентрирано в 8 държави: Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания.

Страните от Субсахарска Африка се очаква да допринесат за над половината от очакваното увеличение.

Предвижда се делът на световното население на възраст 65 и повече години да нарасне от 10% през 2022 г. до 16% през 2050 г. Глобалната продължителност на живота достигна 72,8 години през 2019 г., подобрение с почти 9 години от 1990 г. Очаква се намаляването на смъртността да доведе до средно глобално дълголетие от около 77,2 години през 2050 г.

Раждаемостта 

Африка, където са 23 от най-бедните 28 държави в света, неслучайно има най-високите нива на раждаемост и растеж на населението. Тя страда и от нестабилност на климата, недостиг на вода, наводнения и продоволствена несигурност, като инфлацията и растящите разходи за гориво правят живота на хората там още по-труден. 

Някои икономисти твърдят, че растежът на населението е нещо добро, защото води до увеличаване на брутната икономическа продукция. Те също така смятат, че нарастването на населението следва технологичното развитие, така че някои от проблемите, причинени от по-голямото население, ще бъдат решени от технологичните иновации.

Икономиката е дъщерна компания на околната среда, а не обратното. 

Неравенство 

Теорията, че растежът на населението е за добро, се извлича от глобални или национални усреднени стойности. Но те могат да бъдат измамни, защото крият подробности, които сочат обратното. Увеличаването на доходите на високия 1 процент от хората в дадена страна или на планетата като цяло не касае средните и бедните слоеве.

В много страни икономическият растеж продължава, докато нарастващото неравенство в богатството оставя все повече и повече хора в капана на бедността. 

От десетилетия знаем за „демографския дивидент“, при който страните, които са подложени на бърз спад на раждаемостта, се възползват от увеличени спестявания, укрепване на техните капиталови пазари, позволяване на предприятията да вземат заеми и разширяване, повишаване на нивата на заетост и заплати и развитие на средна класа.

Това позволява на правителствата да облагат с данъци нарастващите доходи, да изграждат необходимата инфраструктура като пътища и училища и да повишават икономическата производителност. 

„Азиатските тигри“ като Южна Корея и Тайланд успешно разшириха услугите и избора по отношение на размера на семейството като начин за повишаване на икономическите перспективи на цялото си население. Това е модел, който си струва да се подражава днес. 

В много страни обаче изборът на политики благоприятства увеличаването на богатството само на 1 процент на върха на доходната стълбица, разширявайки пропастта между тях и останалата част от населението.

Това има дълбоки екологични, както и икономически ефекти, заплашвайки мрежата от живот, която прави планетата обитаема.