0

Я ростни сблъсъци между звезди, наречени „килонова“, могат да опустошат нашата планета поради смъртоносно изхвърляне на радиация, които се излъчват от небесното явление, разкриха учени.

„Открихме, че ако се случи сливане на неутронни звезди в рамките на около 36 светлинни години от Земята, получената радиация може да причини събитие на ниво на изчезване“, каза изследователят от Университета на Илинойс Урбана-Шампейн Хейл Пъркинс пред Space.com.

Мощният сблъсък на свръхплътни неутронни звезди създава взрив на частици, който ще унищожи озоновия слой на нашата планета и ще я направи уязвима на ултравиолетова радиация за следващите 1000 години: събитие на ниво на изчезване на човешкия вид.

От всички тествани смъртоносни частици, изследователите установиха, че космическите лъчи представляват най-голяма опасност. Междузвездният сблъсък ще утаи разширяващ се балон от космически лъчи, който ще обгърне всичко по пътя си, и ще изсипе високоенергийни заредени частици върху Земята.

Също толкова страшни са и гама лъчите. Те излъчват като две тесни струи от двете страни на сливането, които на теория биха запалили всяка небесна планета или обект по прекия й път за около 297 светлинни години. И все пак дори косвено преминаване на гама радиация може да бъде достатъчно, за да разтвори значително нашия озон и да изисква около четири години за възстановяване.