0

У чените все още не могат да отговорят със 100% убеденост дали на Юпитер има твърда повърхност. Последните данни от сондата "Джуно" и експерименти, проведени на Земята, може би дават достатъчно убедителен отговор.

Ядро

Смята се, че облаците на Юпитер са с дебелина около 50 км. Под тях има слой от водород и хелий с дебелина 21 000 км, който се променя от газ в течност с увеличаване на дълбочината и налягането. Под слоя течен водород има 40 000 км дълбоко море от течен метален водород. Едва тогава следва твърдото ядро на планетата, което е около един и половина пъти по-голямо от Земята, но цели тридесет пъти по-масивно.

Температурата там е около 30 000 градуса по Целзий, а налягането е едно от най-високите в Слънчевата система. Именно това според учените е единствената сигурна твърда повърхност на Юпитер. Тя обаче не е скалиста и по нея определено не може да се ходи.

Бодигард

Юпитер е петата планета от Слънчевата система. Той е първата планета от така наречените газови гиганти. Кръстена на главния бог от Римския пантеон, тя е най-голямата, най-тежката и се върти най-бързо от всички планети в Слънчевата система. Завъртането около собствената й ос е толкова бързо, че ако е така и на Земята, денят щеше да продължи по-малко от час. 
Можем да наблюдаваме Юпитер от Земята, след Луната и Венера, Юпитер е третият най-ярък обект в нощното небе. Погледната през телескоп, повърхността на Юпитер изглежда на райета по цялата си повърхност. Това е причинено от бури, които са преминали през нея преди милиарди години, смятат учените.

Благодарение на тежестта си Юпитер играе роля на естествен бодигард на планетата Земя. Заради силната си гравитация той е способен да отклони, дори да разруши комети, които иначе биха могли да навредят на Земята.