0

Тонове пържена цаца и морски дарове и тонове балканска скара се изядоха на двата кулинарни фестивала през уикенда - „Фестивала на цацата” в Кранево и Фестивала на балканската скара „Добрич мези”. Количеството бира пък бе в пъти повече.

Градският парк в Добрич се напълни с хиляди семейства, излезли в съботния ден да се забавляват. Големите се отдадоха на разточително угощение с най-различни мезета и скара, гарнирани с наливна бира, а малките с огромно желание се включиха в осигурените за тях атрактивни игри – надяждане със захарен памук, с бисквити, с понички и др. Големите пък се състезаваха в надяждане с кебапчета и люти чушки, носеха пълни табли с бири и т.н. За настроението на публиката се погрижиха Борис Солтарийски, легендите от „Сигнал”, Славка Калчева, нашумелият гръцки изпълнител- Йорданис Агапитос, неповторимата Валя Балканска, а финалът бе отреден за сръбската супер звезда Кеба.

Фестивалът ще подкрепи националната кампания за подпомагане на децата на служители на МВР, загинали при изпълнение на служебния си дълг, съобщават от община Добрич, която е сред организаторите на проявата. Заедно с Българската спортна федерация за деца, лишени от родителски грижи, фестивалът ще даде път за изява на най-младите спортисти, посочват още от общината.

Над 8 тона цаца пък бяха унищожени от близо 40 000 посетители на Фестивала на цацата в Кранево. Идеята на фестивала, който се провежда за втора година, е да се удължи туристическият сезон, като се организират събития в „крилата” му, тъй като туризмът осигурява основния доход на семействата в региона, бяха думите на Илиян Станоев, председател на Общинския съвет в Балчик и един от организаторите на феста.

„Вторият фестивал вече е факт. Щастлив съм и съм горд. Краневци заслужават огромно благодаря за това, което правят за селото”, каза пък кметът Румен Николов. По традиция Николов отново приготви безплатна кметска чорба, този път 400 литра /миналата година бяха 300 л/. Илиян Станоев пък го предизвика на кулинарен дуел, като обеща да приготви паеля.

Основната тайна на една рибена чорба е в многото видове риба, която трябва да е много добре изчистена, подчерта Румен Николов. В 400-те литра чорба има 160 кг чисто рибено месо от девет вида черноморска морска риба – цаца, лефер, попчета, заргана, кефал и т.н. Норвежката сьомга пък й придава международен привкус, пошегува се Николов. Количеството на цацата е 60 кг и е дарена на кмета от негови приятели рибари. В чорбата има още лук, картофи, моркови, лимон, лющян. Тази година чорбата е приготвена със зехтин, а не с олио, довери още кметът. Приготвянето на чорбата е започнало в 4 часа в събота и е приключило в 10,30 ч. Близо 1 600 човека се наредиха на дълга опашка и търпеливо изчакаха около час, за да опитат от кметската чорба, която наистина бе много вкусна, убеди се и репортер на вестника.

Главната улица на Кранево бе затворена за автомобили, а екипи на полицията ръководеха паркирането на автомобилите още в начолото на селото. 30 чадъра и 12 шатри предлагаха всякакви морски изкушения. Търговците пък продаваха на абсолютно еднакви цени. Цената на порция цаца бе 3 лева, толкова струва и рибената чорба. Порции пържен сафрид и попчета са по 7 лв., 5 броя раци се предлагат за 5 лева, 400 г миди натюр са 6 лева, калмарите – 8 лева. Наливната бира е по 1.50 лв.

И този фестивал предложи на гостите много атрактивни състезания с награди: за най-сръчно чистене на цаца, надпиване с бира, надяждане с цаца, надбягване с високи токчета и други. Трите дни на фестивала предложиха и богата музикална програма. В съботната вечер бе концертът на култовата група Иръпшън и неповторимата Прешъс Уилсън. В петък вечерта кметът Николов завел Прешъс Уилсън на ВИП българска сватба, разкри самият той. Сватбарите били на ниво консули и посланици. Прешъс Уилсън остана очарована от сватбените обичаи у нас, сподели Николов. Основното, което хапнала именитата гостенка, било сьомга. Много обаче се впечатлила от българската лютеница. „Имаше няколко вида лютеница. Тя ги опита всички и много й харесаха. Хареса й също много козето сирене и кашкавалите”, разкри още Румен Николов.