0

С тенджера под налягане можем да изразходим около 20% по-малко енергия за варене не манджата, отколкото използвайки обикновена тенджера. Това ни съветват от Комисията за защита на потребителите (КЗП) за празничните дни, когато готвим повече.

Готвим ли с котлон, е най-удачно да използваме този, който най-точно съвпада с диаметъра на тенджерата или тигана.

При готвене на по-малки количества е добре да предпочетем малки готварски, уреди като електрически тиган например. Те се нуждаят от до 3 пъти по-малко енергия. В тенджерите под налягане пък храната се приготвя около 3 пъти по-бързо.

В случай че трябва да варим вода, е добре да не наливаме по-голямо количество от необходимото. В случай че ще варим малко вода, електрическият чайник е най-добрият избор, тъй като на него му трябва по-малко ток в сравнение с котлоните.

При готвене на фурна можем да спестим ток за подгряването й. Храната, чието приготвяне отнема повече от час, може да бъде сложена в студена фурна. Докато готвим, трябва да се стараем да не отваряме фурната прекалено често, защото така тя ще губи всеки път от 50 до 100°С от температурата си.

За всички ястия, изискващи готвене повече от 45 минути, можем да изключим фурната 10 минути преди оставащото време. Тя ще задържи температурата си, стига да не я отваряме. Така ще спестим до 20 на сто от сумата, която се заплаща за електроенергията, използвана за приготвянето на съответното печиво.

Друг начин да пестим е, като намалим термостата на фурната с 20°C, когато приготвяме ястия в керамични или стъклени съдове. Тези материали задържат по-добре топлината, затова с тях е нужна по-малко енергия.

Друг начин за пестене на ток е, като извадим замразената храна, която ще готвим, от предната вечер и я оставим да се размрази в хладилника. По този начин уредът консумира по-малко енергия.

В случай че повече дни няма да бъдем по празниците у дома, е редно преди тръгване да прегледаме всички уреди и да оставим включени само тези, които е наложително да работят.

От КЗП съветват и как да пестим енергия за отопление. Затворим ли вратите към хладните стаи като кухни, бани и перални помещения, можем да намалим със 75% загубата на топлина в дома си.

От едно от ерепетата ни съветват да не покриваме и или преграждаме отоплителните уреди с мебели или тежки завеси, за да не спираме топлината, която отдават в помещението. Намаляването на градусите на отоплението през нощта или при отсъствие от дома също намалява сметката за ток или парно. Хубаво е по възможност да избягваме да ги изключваме напълно, защото така стените на жилището изстиват и впоследствие уредите консумират повече енергия, за да достигнат отново желаната висока температура.