0

Ж илищата на праплеменницата на Пейо Яворов ще бъдат давани на студенти по медицина. Това е записано в завещанието на проф. Димитрина Нанева, която почина по Коледа. То е изповядано на 24 ноември 2016 г., а копие от него е получено във фондация „Яворов“ – Чирпан. Председателят на управителния съвет Тодор Иванов очаква до дни то да бъде официално отворено. 

Вила

Според този препис на завещанието фондация „Яворов“ получава като дарение два апартамента в София и вила в град Костенец. В апартамента на улица „Драговица“ ще бъдат настанявани двама студенти по медицина от Чирпан, които ще получават и стипендии, указала преди години проф. Нанева. Пак в този документ тя завещава да бъде погребана в съседство с гроба на Яворов, който е бил откупен за вечни времена от семейството. „Очакваме завещанието, което се съхранява при столичен нотариус, да бъде официално оповестено от единствената наследничка на проф. Димитрина Нанева, която живее в Разград. Надявам се да не са били направени промени в завета й през годините, но нека не избързваме. За съжаление желанието й да бъде погребана в съседство с Яворов, намиращ се в гробищния парк на столичния квартал „Орландовци“, не е било изпълнено поради някакви чиновнически проблеми“, коментира Тодор Иванов. 

Паметник

По думите му дарителката е пожелала гробът на поета да бъде обявен за паметник на културата, което така и не се е случило през десетилетията след смъртта му. Нещо повече, преди време вандали откраднаха барелефа от каменния знак.

Тялото на проф. Димитрина Нанева беше намерено от съседи в дома й малко преди Коледа 2021 г., тогава беше образувано и досъдебно производство, което е приключило със заключение, че няма данни за насилие. Погребението стана на 3 февруари в тесен кръг, оказало се, че дългогодишната преподавателка по политология в СУ „Свети Климент Охридски“ няма преки наследници. Димитрина Нанева е дъщеря на Яворовата сестра Екатерина, родена е 1952 година в Чирпан, завършила е специалността „Философия“, защитила е докторска дисертация през 1980 година в Санкт Петербург (тогава Ленинград).