0

Д еменцията е един от най-големите страхове на хората, след навършването на определена възраст. Учени от Ню Йорк обаче дадоха подсказки кои професии се борят със състоянието, помагайки на нарушената когнитивна функция.

Ето четири от тях:

Адвокат

Юритите не само се занимават с документи, но и активно работят с хора, провеждат сериозни аналитични операции, което помага на представителите на тази професия да работят, докато имат физически сили. Учените твърдят, че сложните професии, които изискват максимална концентрация и решаване на разнообразни задачи, поддържат тонуса на мозъка за много по-дълго време, като не позволяват на много химични процеси да се забавят, писа БГНЕС.

Хирург

Хирург е една от най-взискателните професии, за която трябват не само изключителни познания, но и специален талант и издръжливост. Често на хирурга се налага да взема нестандартни решения, от които зависи животът на пациента. Колкото по-сложни са задачите, които мозъкът трябва да изпълнява, толкова по-малка е вероятността деменцията да засегне представител на тази професия, но не бива да се изключват и други фактори като наследственост.

Архитект

Архитект също е професия, която изисква голяма отдаденост. Изисква комплексни знания и умения. Освен че трябва да обмисли проекта от началото до края, до последния детайл, архитектът трябва да умее да убеди в своите идеи ръководството и да притежава умението да убеждава. Има много архитекти, които посвещават целия си живот на професията си и възрастта рядко е пречка да се занимават с това, което обичат.

Преводач

Професионалните преводачи често са хора, които изобщо не са застрашени от деменция и много рядко се сблъскват с когнитивни проблеми. Симултанният устен превод е най-трудният вид, който изисква специален талант и индивидуалност и буквално принуждава мозъка да работи на предела на възможностите си. Повечето добри преводачи предпочитат класическите устен или писмен превод, който не натоварва толкова много мозъка, колкото симултанният превод, и го поддържа постоянно нащрек.