0

К онституционната реформа е залогът да има стабилно редовно правителство. Това коментира пред „Телеграф“ заместник- председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева. 

„Все още не е ясен начинът, по който ще работи комисията по конституционните въпроси. Знаете, че е на паритетен принцип, няма проблем в нея да участва който и да е народен представител, ако предложенията и разговорите се случват пред очите на хората. Вече дали ще се постигне консенсус, е отделна тема“, каза Сачева.
Тя открои няколко важни теми пред управлението - да има редовно правителство, стабилизация на публичните финанси, бюджет не само за 2023 г., но и за 2024 година, както и осъществяването на съдебна и конституционна реформа. 

Толерантност 

„Именно тези големи цели ни правят по-толерантни дори към назначения като това на Румен Спецов за шеф на Националната агенция за приходите. То не беше изненада за нас. Затова на този етап не възнамеряваме да правим политически атаки“, обясни Сачева. Тя допълни, че министърът на финансите Асен Василев има право да избере своя екип и това е било очаквано. Според нея един човек винаги може да се развива и да си вземе поука от грешките си.

„Ние сме гласували за това правителство и сме създали възможността да се работи по този начин, както казах, за да реализираме приоритетите си. Ако това не се случи, няма какво да ни задържи в тази конфигурация. Но засега мисля, че нещата се успокояват“, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС.

Задача

Тя уточни, че непосредствена задача пред кабинета е бюджетът за тази година, както и подготовката за следващия.

„Надяваме се, че г-н Василев ще го внесе бързо, че ще съумее да го изпълни по начин, по който пое ангажимент. А именно, без да се намаляват социалните плащания, дефицитът да бъде в размер на 3%, да не се предвижда увеличение на данъци, но ще държим и на това да не се повишават и капиталовите разходи. Това е много важно, защото те практически бяха замрели през последните години и без тях няма да може да се изпълнят проектите по оперативните програми, но и по Плана за възстановяване и устойчивост“, коментира Сачева. Тя изтъкна, че в момента европейските средства са единствените инвестиционни средства у нас през следващите месеци, тъй като големите инвеститори не са решили дали да разширяват бизнеса си в страната ни след политическата криза.

Средства

„За да дойдат европейски средства, трябва българско съфинансиране. Ако това не е планирано в капиталовите разходи, то няма как да има и европейските пари. Така че задачата, която Асен Василев сам си постави, е трудна и ще наблюдаваме как ще я изпълни. Ако смята да ни предложи счетоводни стъкмистики, колегите от бюджетната комисия ще разпознаят това. Очакваме реален и работещ бюджет“, каза още тя.

Според Сачева недоверието на ГЕРБ-СДС към техните партньори все още е факт, затова ще наблюдават как ще бъдат използвани инструментите на властта.
Междувременно от постановление на кабинета става ясно, че премиерът акад. Николай Денков ще има 20 души в политическия си кабинет, а вицето му Мария Габриел - 14. По времето на служебните кабинети са били общо 42, но тогава имаше повече вицепремиери. Така Гълъб Донев е бил с 10, Атанас Пеканов със 7, Лазар Лазаров с 4, Христо Алексиев със 7 и Иван Демерджиев също със 7.