0

Б езплатните лагери за ученици стимулират децата да ходят редовно на училище. Това сподели пред „Телеграф“ Яница Бочева, директор в Основно училище „Георги Стойков Раковски“ от село Търнава, където близо 90% от възпитаниците са от уязвими групи.

Програма 

Те се възползват от националната програма на МОН „Отново заедно“ още миналата година. Тогава децата са останали доволни и това лято решават да кандидатстват пак. „Училището е с концентрация на деца от уязвими групи и социално слаби семейства. Те не могат да си позволят да заведат децата си на почивка и това е добра възможност да посетят различни места. Подобри се контактът между учениците и учителите, който беше дефицит в обучението от разстояние в електронна среда. На лагерите ходят отличници и деца от най-социално слабите семейства, за да се стимулират да посещават училище редовно. Така се намалява рискът от преждевременно отпадане от образователната система“, разказа Бочева. Програмата дава възможност учениците да бъдат заведени на шестдневни екскурзии на планина или море. Миналата година лагерът е в Слънчев бряг. Тази педагогическият съвет решава да повторят дестинацията. 

Група

За първия етап кандидатстват с група от 50 деца и 10 ръководители. Те прекарват дните си в игри и вечерни забавления. „Това им помага за комуникацията. Децата са много щастливи и доволни. Родителите им също подкрепиха това начинание“, разказа Бочева. Училището кандидатства и за втория етап на програмата, но този път се насочват към планината. 46 ученици, придружени от 8 ръководители, прекарват 6 дни в Банско и околностите. Разглеждат забележителностите, правят преходи, участват в различни спортни игри. Двата безплатни лагера успяват да обхванат почти всички деца от ОУ „Георги Стойков Раковски“. 

За втора година на безплатна почивка отиват и възпитаници от Второ средно училище “Н. Й. Вапцаров” Монтана. 28 ученици от 1-ви до 11-и клас посещават Пампорово в средата на юли. Те се качват на кулата Снежанка, минават по екопътека Невястата, имат интересни занимания с аниматори.

Отличници

„Учениците не искаха да се връщат. Миналата година се спряхме на летен лагер на море в Камчия. Тогава програмата също беше разнообразна. Някои деца никога не бяха ходили на море, защото са от социално слаби семейства, а са с отличен успех“, сподели директорката Елка Станева. Тя уточни, че водещ критерий при подбора на летуващите са отличният успех и доброто поведение. „Приветстваме програмата и се надяваме да продължи и следващата година. Дава възможност децата да опознаят България. Приятно е да гледаш отстрани колко са щастливи“, каза още Станева. 

69 000 учители и ученици почивали за две години

Над 69 000 ученици и техните преподаватели отидоха на безплатен лагер през последните две години. Финансирането на почивките е по националната програма „Отново заедно“, която стартира миналото лято. Целта бе учениците да преодолеят последствията от COVID-19 и липсата на активен социален живот по време на пандемията и онлайн обучението. Училищата получиха възможност да кандидатстват за безплатни лагери за част от своите ученици – отлични, деца от социално слаби семейства, училите най-продължително зад екрана или други критерии, избрани от педагогическия съвет. След успеха на програмата тя бе продължена и тази година. Първият етап приключи юли, а вторият стартира началото на месеца. Приемането на заявления по програмата обаче спира, защото предвидените 22 600 000 лв. за тази година вече са изчерпани, съобщиха от МОН. Това лято общо 1106 училища от цялата страна успяха да  изпратят свои възпитаници на безплатен лагер. 

Забавят средствата за школските бюджети

Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ от варненското село Голица участва за първи път по програмата, след като тя се популяризира и родители, ученици и учители изявяват желание да участват. „Общите впечатления и очаквания се оправдаха. Имаше познавателен и културен ефект. Бяхме между Разлог и Банско, защото желанието на учениците беше такова“, обясни директорът Добри Златев. Той отбеляза, че има само една забележка към програмата. „При одобрение на проекта на туроператора се превеждат 50% от сумата, а преди пътуването трябват да се платят и останалите 50%. Финансирането е от МОН, но до миналата седмица не бяхме получили сумата и се наложи да финансираме от бюджета си. Нашият е малък и се наложи да вземем от общината субсидията си за следващи месеци, защото имаме и други разходи“, разясни Златев. Той уточни, че проблемът се среща и при други национални програми, и е сигурен, че средствата ще бъдат възстановени по бюджета на училището.