0

Г еорги Господинов определи в статия за „Гардиън“, че българското общество е изправено на ръба на гражданска война.

Писателят заявява за британския вестник: „Българското общество е зверски разделено на две. Страната от десетилетия не е виждала такива дезинтреграция и поляризация – направени още по-лоши от социалните мрежи и публични личности. Може да звучи грубо, но понякога имам усещането, че сме на ръба на тиха гражданска война“.

Убежище

Георги Господинов, както „Телеграф“ оповести, е номиниран за наградите „Букър“ и на Европейската банка за възстановяване и развитие за романа си „Времеубежище“. С него той сравнява и сегашната ситуация в Европа.

Той отбелязва: „Преди четири години написах роман, в който чувството, че има „дефицит за бъдеще“ е толкова остро, че всяка нация в Европа иска да проведе свой собствен референдум за миналото. Дотогава референдумите винаги са били за бъдещето. Но моментът достигна, когато хоризонтът е затворен и започваме да гледаме само назад към миналото. Референдумът за миналото включва избор за връщане към най-щастливото десетилетие или година от ХХ век в историята на всяка нация. Дефицитът на бъдеще винаги отключва огромни запаси от носталгия по миналото: кое десетилетие биха избрали нациите? Германия избира самия край на 80-те, перпетуум мобиле от 1989 г., в което стената непрекъснато пада. Италия се връща към 60-те години. Сякаш картата на Европа се измества от териториална във времева и нациите се затварят – за много кратко – в собственото си щастливо минало“.

Избор

После писателят допълва: „Когато излезе романът, по време на една дискусия публиката ме попита: добре, но какво би избрала Русия на този референдум? По онова време не бях сигурен. Искаше ми се да мисля, че това щяха да са годините на Горбачов, времето на перестройката. А отговорът дойде на 24 февруари миналата година. В този невидим референдум за миналото Русия избра годините на Втората световна война, когато за последен път се радваха на признанието на един свят, готов да забрави Сталин, ГУЛаг, Гладомор и жестокостите на съветската система“.