0

- Шериф Васев, темата за това как се обучават полицаите в България, е много актуална в момента, след като мъж се задуши и издъхна при арест. Вие тренирате американски полицаи. На какво ги учите и има ли прилика с обучението на българските им колеги?

- Като цяло полицейската работа е почти една и съща в целия свят. За подготовката в България не мога да кажа с точност, защото не работя там. Може би има разлики в тренировките и теоретичната подготовка. Това, което виждам като цяло, е, че новото поколение, което идва в полицията, е коренно различно от това, което сме ние. Идва време за промяна, която и самите инструктори разбираме. Сега трябва да си търпелив, спокоен, да внимаваш с това каква е културата на новобранеца. Не бива да го обиждаш, ако не е разбрал – трябва да му повтаряш повече.

- Как се обучават американските полицаи? 

- Всяка една подготовка на офицер трае около 7 месеца в полицейската академия. В нея има между 35 и 37 физически практики – примерно как да действаш в дадена ситуация на грабеж, домашно насилие и т.н. Преди това обаче всичко е учено в класната стая, а след това теорията се демонстрира и на практика. Новобранците имат и около 10 теста, плюс шофиране на патрулна кола, тактика, 3 седмици стрелба и още толкова време - техники на ръкопашния бой. Отделно всеки ден се гледа как им е екипировката, обувките, отношението към колегите, към инструкторите, как се подчиняват и изпълняват задачите. Вече след този 7-месечен период следва завършване на полицейската академия. На полицаите се издава сертификат и се прикачат към инструктор, който ги обучава на терен. Обикновено изкарват с него 2.5 месеца.

- Вие сте един от тези инструктори, които обучавате зайци и на терен?

- Да. Без значение дали изпълнявам задачи към затвора, към съдебната система или патрулирам, с мен има младок офицер. Понякога ме викат и в академията да обучавам определени класове и да участвам в практическите занятия.

- В какъв смисъл?

- Ще ви дам пример. Решава се да се работи по тема „грабеж“. Аз, тъй като съм с източноевропейски акцент, мога да играя руснак, който прави престъпление. Най-често е влизане в банка или в магазин. Маскираме се и новобранците се чудят какво става. Участвал съм и в ситуация, която имитира битов скандал – на агресивен съпруг, който напада жена си. В академията има макетни стаи, които имитират хол, кухня, стълби. Полицаите получават обаждане и трябва да отидат на място да проверят какво става. Разиграват се ситуации на хвърляне на чаши, вадене на нож, нападение и т.н. Става цирк и ги гледаме как реагират и какво правят. Едно е в класната стая да го учат, друго е на практика.

- В България рядко полицаи се намесват при семейни скандали и побои, защото няма кой да подаде сигнал, а съседите се страхуват и не искат да се замесват. Как действат американските ченгета?

- Първо винаги се пита – има ли деца, има ли домашни любимци, които често разсейват хората в къщата, но могат и да предизвикат нежелани реакции. След това се извеждат децата, мъжът и жената се разделят в отделни помещения. Има хиляди начини за реакции, но и протокол, който трябва да се спазва. Ние реагираме на много такива сигнали. Сигурно ще е интересно да се знае, че в нашите коли има камери, микрофони, всичко се записва.   

- Вие сте единственият българин инструктор от полицията в град  Феърфакс, Вирджиния, който е само на 20 км от Вашингтон. Как ви избраха за тази отговорна длъжност?

- Това е голяма чест и признание. Ние сме над 550 офицери в полицейската дирекция. През 2-3 години се обявяват конкурси за инструктори. Много колеги с близо 15-20 години стаж в системата кандидатстват, но не ги приемат, а аз, въпреки че служа вече 8-а година, бях избран, и то още преди 3 години. При мен стана много интересно. Работих в затвора и дойде колега да ме смени. Каза ми, че ме чакат в офиса. Обикновено, като е за хубаво, ти го казват още на първата оперативка. Усъмних се, но отидох. Питах: „Да не съм сгафил нещо?“. Тогава началникът ми каза: „Ти си образован човек, отнасяш се с уважение към хората -и колеги, и престъпници, коректен си и съвестен в работата. Искаш ли да станеш инструктор?“. Казах – да. При нас се гледа и друго – да не шикалкавиш, да не се правиш, че си болен без причина, разследванията да са ти съгласувани с останалите колеги.

- Какви други качества трябва да има инструкторът, за да тренира новобранци? 

- Това е като да си учител. Търпението може би е първото качество, което инструкторът трябва да има. Второто е комуникацията – как говориш с тях и изобщо в полицейската работа. Това даже е най-важното. Ако вие сте ми новобранец, млада сте, нямате опит, не ме познавате, освен че трябва да ви помогна в задачата за деня, трябва да ви предразположа да си свършите по-добре работата, да ви опозная – дали сте съвестна или пък мързелива, преди това с какво сте се занимавала. Това трябва да го изкарам от един заек – да се отпусне, да говори с мен и да работи добре. Вече след всеки работен ден пиша доклад 3-4 страници, в който разказвам как сте се справила.

- Защо се пише всеки ден доклад за новобранеца?

- Защото, ако след обучението на терен вие допуснете грешка, ще питат мен дали съм ви обучил да действате в такава ситуация. Ето например вчера бях с момче, с което транспортирахме затворник. Дадоха ми само един, защото съм с новобранец, иначе затворниците може да са цял конвой.

- Имал ли сте опасна ситуация с новобранец?

- Да, една преди година. Новобранецът беше с мен в затвора. По погрешка натисна бутон, с който отвори едновременно вратите на всички килии. Затворниците трябваше да се пускат един по един за закуска. Оказахме се двама срещу 50 престъпници. Представяте ли си какво щеше да стане, ако ни нападнат? Добре че нищо не се случи и реагирах бързо.

- Вие пазехте Джони Деп в съда по време на няколко заседания на делото срещу бившата му жена Амбър Хърд. Имаше ли новобранец с вас тогава?

- Не. На такива мероприятия със световноизвестни личности не се допускат новобранци. Трябва да си специално обучен. Вие знаете, че съм охранявал и концерта на Марк Антъни, бившия съпруг на Дженифър Лопес. Новобранците не се слагат на такива събития, а на по-леки локации. Човек трябва да се е изградил като стабилен характер и с доста мултифункционални качества, за да стане инструктор. Аз бях избран за такъв, защото шефовете ми са видели такива в мен. 

- Карате ли се на новобранците?

- Не. Това го е правила по-старата генерация инструктори. Сега живеем в ново време. Аз съм на 44 г. и мога да съм баща на новобранеца, който е на 20. Те са израснали с таблети, телефони. Освен това новото поколение не е като нас преди – ако някой ти се скара, да мълчиш и да изпълняваш. Сега младите или нещо ще ти отговорят, или ще се обидят. В България келешите са същата работа (смее се). Пак да кажа – най-важни качества за един успешен инструктор са – търпение, комуникация, респект.

- Вие сте шериф от 8 г. Имате ли планове да кандидатствате в друга служба – ФБР например?

- Тайна е, но тъй като сме приятели, ще издам малко за бъдещите ми планове. В момента уча второ висше образование. Отдавна завърших „Криминално право и криминология“ в Чикаго. Сега записах Либърти юнивърсити във Вирджиния, втора магистратура – „Международни връзки“. Някои ще попитат как успявам и да уча при цялото забързано ежедневие, работа, деца. Но все пак се реших и започнах. В България го наричат – задочна форма на обучение, тук е малко по-различно, но смисълът е един и същ. От университета ми признаха и доста предмети от първото образование. Сега имам да уча специални дисциплини. Взех успешно есенния семестър. Ще ми отнеме около 1-1.5 години да завърша. Вече с две висши образования, 8 години стаж в полицейския департамент, сертификат за детектив, владеене на няколко езика, ще ми помогнат при евентуална смяна на работното място. Може би ще се насоча към някоя федерална агенция, но още не мога да говоря конкретно. Още има бензин в моя резервоар, както се шегуват американците.

Това е той:

- Роден е в Кюстендил

- След като завършва средното си образование, емигрира в САЩ

- От 8 г. е полицай към департамента в град Феърфакс, Вирджиния

- Завършил е висше образование „Криминално право и криминология“ в университета в Чикаго, в момента учи втора магистратура във Вирджиния

- Семеен, с две деца