0

Т ийнейджърите предпочитат наркотиците пред алкохола. Употребата им категорично е по-опасна, а последиците са пагубни не само за самите деца, но и за цялото общество. Това каза пред „Телеграф“ началникът на отдел „Борба с наркотрафика“ към Митница София Стефан Бакалов. Той заедно със своя екип изнесе лекция в столичното 64-то училище „Цар Симеон Велики“, в която запозна ученици от 6-и и 7-и клас с различните видове наркотични вещества, тяхното действие. Той обърна внимание и на енергийните напитки, като предупреди подрастващите, че злоупотребата с тях може да доведе до инфаркт. Засегна и интернет и Тик Ток, които не само водят до зависимост и загуба на време, но чрез тях се рекламират и продават наркотични вещества. На това се дължи спадът в броя на наркодилърите, но въпреки това разпространението се случва чрез мрежата. Учениците видяха още как митничарско куче открива непозволените вещества. Оказа се, че това не е единично обучение и демонстрация в училище, а част от кампанията „Не сте сами“, която се провежда от Агенция „Митници“.

Субстанции

Над 2000 е общият брой на наркотичните вещества на пазара. Проблемът в случая е, че непрекъснато излизат нови и ако преди това се е случвало в рамките на няколко години, то това сега отнема едва няколко месеца и докато те успеят да противодействат на навлизането им, то се появяват нови разновидности. „Модните тенденции, които са в употребата на наркотични вещества в Западна Европа и САЩ, няма как да не застигнат и нашите тийнейджъри“, коментира той и добави, че през последните седмици се е появила нова субстанция -  хексахидроканабинол. „Това е течна форма, която се пуши. Това е и основната причина толкова бързо да навлезе и да започне да се употребява. Наркотикът действа на принципа на канабиса, но има много по-сериозни последици“, каза началникът. Той добави, че са се провели акции на правоохранителните органи, както и че Агенция „Митници“ също има няколко успешни задържания на такива пратки. „През годините се доказа, че е много важно в момента, в който се появи нова дрога, по най-бързия начин да се опитаме да изземем всички субстанции, които навлизат, за да не се разпространят масово и да станат част от употребата на тези наркотични вещества“, твърди Бакалов. Заради този им подход новите психоактивни субстанции и тези дроги, които навлязоха през последните 10 години на пазара, всъщност в България успяха да се наложат най-слабо, но признава, че има такива, които са успели да се наложат. 

Парадокс 

Бакалов коментира, че когато дадено вещество не е класифицирано като наркотично от законодателя, е невъзможно да бъде потърсена наказателна отговорност от хората, които се занимават с този бизнес. „Полагаме усилия и независимо че тези вещества не са категоризирани като наркотични, в момента, в който ги открием, намираме легални механизми да не ги допускаме на пазара“, увери той. 

Водач: Кучетата не се дрогират

Гари – кучето, което открива забранени вещества, е на служба в Агенция „Митници“ от три години. Неговият водач разказа, че четириногите не се дрогират, за да разпознават миризмите. „Търсенето е свързано с игра. По този начин става търсенето. То свързва миризмата с любимата му играчка. Кучетата се ъпдейтват и се учат да откриват новите наркотици“, обясни водачът и уточни, че митничарското куче може да открие 5 основни субстанции, но по всяко време може да научи нова миризма. 
Той сподели, че може кучето да сбърка и да подаде фалшив сигнал, но това е голяма рядкост. „По принцип има вещества, които са близки до наркотичните, но тези рискове се изчистват с тренировките“, заяви водачът. Униформеният обясни, че кучетата преминават четиримесечно обучение в школа, след което продължават да се учат на терен. Стана ясно още, че Гари може да остане на работа до 10-11-годишна възраст, стига състоянието му да го позволява.