0

- Г-н Гьоков, поемате поста социален министър в края на година, в която експертите отчитат повишаване на цените. Очакванията на хората са за по-високи доходи и по-голяма степен на социална ангажираност от страна на държавата към най-уязвимите групи. Как ще им отговорите?

- Очакванията към социалната система винаги са били много високи. В момента исканията за по-високи пенсии, заплати и обезщетения придобиват особена острота не само защото предстои приемането на бюджета за 2022 г., но и поради факта, че през последните повече от 10 години управляващите пренебрегваха проблемите на родителите, работещите, пенсионерите, малкия и средния бизнес. Това породи огромно неравенство и бедност, които доведоха до разслоение в обществото и изостриха значително желанието социалната справедливост да бъде възстановена.

Затова основната ми цел в първите няколко месеца ще е да гарантираме, че нито един човек, който е изпаднал в затруднение, няма да остане без необходимата подкрепа от държавата, особено на фона на високата инфлация и повишените разходи за отопление в зимните месеци. Необходимите социални плащания ще бъдат обезпечени с приемането на държавния бюджет и на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г.

Изключително важно е в тях да се заложат механизми за справедливо увеличение на пенсиите при отчитане на осигурителния принос и да се гарантира, че нито един пенсионер няма да получи по-ниска пенсия от сбора на пенсията си и ковид добавката, която е получавал през 2021 г. За съжаление натрупаните с годините проблеми в социалната сфера не могат да бъдат решени с магическа пръчка, но ще направим всичко възможно с новия бюджет хората да почувстват подкрепата на държавата, особено тези, които по-трудно се справят сами. В него ще има решения за пенсионерите, младите семейства, работещите.

- Много варианти, формули и цифри по отношение на пенсиите се обсъдиха, приеха, после отхвърлиха и се замениха с други. Възрастните сякаш се объркаха, затова нека отново кажем окончателната схема...

- Да, в действителност много неща се изговориха, а това е тема, която вълнува не само близо 2,1 млн. настоящи пенсионери, но и всички, на които им предстои пенсиониране. От 25 декември влязоха в сила промените в Кодекса за социално осигуряване. НОИ ще преизчисли служебно всички над 2 млн. трудови пенсии, отпуснати преди тази дата чрез повишаване на коефициента за всяка година действителен осигурителен стаж от 1,2 на 1,35. Това ще доведе до значително увеличение на пенсиите, което в средния случай ще е около 12,5%, което прави около 84 лв.

Същият коефициент ще се приложи и за пенсиите, които ще се отпуснат след 25 декември. Така ще се гарантира увеличение не само за настоящите, но и за бъдещите пенсионери. Преизчислението на пенсиите с повишаване на тежестта на всяка година действителен стаж е добро решение, защото отчита приноса на човека в осигурителната система. В този смисъл това ще реши част от несправедливостта, но не решава проблема с по-старите пенсии, отпуснати преди 2008 г.

От въвеждането на новия пенсионен модел след 2000 г. имаше периоди, в които не се прилагаше осъвременяването им по швейцарското правило по времето на първия управленски мандат. Това лиши българските пенсионери от най-малко 10-12% ръст. От 25 декември от 300 на 370 лв. се повиши и минималната пенсия. Подобно рязко повишаване изкривява пенсионната система, защото няма връзка с осигурителния принос на хората, които я получават. Но, от друга страна, повишаването на минималната пенсия е необходимо, защото не можем да оставим хората с мизерни пенсии.

- Ясен е вече размерът на ковид добавката. За какъв период от време ще я вземат възрастните хора?

- Мястото на т. нар. ковид добавка не е в пенсионната система. Трябваше да бъде предмет на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение или през социалното подпомагане. Имам уверението на финансовия министър, че нито един пенсионер няма да получава по-ниска пенсия през 2022 г. от това, което получава в момента като пенсия плюс ковид добавка. По-простичко казано, това означава, че изплащането на добавките ще продължи и догодина. Това е заложено в коалиционното споразумение. След много консултации с Министерството на финансите се договорихме размерът на добавката да е 60 лв. Добавката ще се получава от всички пенсионери, както е и до момента. Надявам се, докато продължават извънредните мерки, но точният период ще се реши с новия бюджет.

- Как ще се компенсират най-бедните пенсионери, когато тя отпадне?

- Сред приоритетите, които са записани в коалиционното споразумение за съставяне на правителство, е и въвеждането на социална помощ за възрастните хора с най-ниски пенсии. Тя ще допълва техните доходи и ще гарантира, че нито един пенсионер няма да има доходи под линията на бедност, която за 2022 г. е 413 лв. Подобна мярка е крайно наложителна, тъй като в България делът на хората на възраст 65-70 години, които живеят в бедност, е 27-28%, докато в останалите страни на ЕС техният дял е средно около 17-18%.

- Дебатът за тавана на пенсиите отново е на дневен ред. Вие сте против този праг. Защо?

- При определянето на тавана на пенсиите също често сме били свидетели на политически вмешателства, които изкривяват пенсионната система и водят до загуба на доверието на хората. От 25 декември нейният размер ще се повиши от 1440 на 1500 лв. По данни на НОИ около 34 000 души ще останат ограничени от новия таван. За мен това е несправедливост, която трябва да бъде премахната, защото демотивира хората да се осигуряват върху реалните си доходи. Пълното отпадане на максималния размер на пенсиите е въпрос на сериозен анализ и дебат, какъвто съм сигурен, че ще се случи по време на дискусиите за приемането на бюджета на държавното обществено осигуряване в парламента.

- Трябва ли да се наложи нов подход при осъвременяване на пенсиите?

- В коалиционното споразумение е говорено да помислим как може да бъде ремонтиран механизмът за ежегодно осъвременяване на пенсиите от 1 юли, за да може по-адекватно и в по-голяма степен да се отчита нарастването на средния осигурителен доход и инфлацията.

- Какви са вашите виждания за ръста на минималната работа заплата в по-дългосрочен план?

- Това е въпрос, който поражда силно напрежение между синдикатите и работодателите. Според мен размерът на минималната работна заплата трябва да се вдига. Неслучайно Германия предприема стъпки в тази посока, което означава, че Европа е тръгнала по този път. Предстои да се приеме окончателно и евродиректива за минималната заплата, в която са заложени обективни критерии за нейното определяне. Важно е да започнем работа заедно със социалните партньори за подготовката на прозрачен и обективен механизъм за определяне на минималната заплата. В коалиционното споразумение на правителството е записано, че минималната заплата трябва да е 50% от средната. Не е нормално средната заплата да се повишава, което значи, че доходите растат, а минималната да стои „замразена“ дълго време.

- Предвижда ли се промяна в размера или правилата за получаване на компенсациите за безработица?

- Решаването на този въпрос също подлежи на дебати. В коалиционното споразумение се договорихме минималното обезщетение за безработица да се обвърже с размера на минималната заплата след консултации със социалните партньори.

- Скъпият ток вероятно ще остави още повече хора на студено тази зима. Помощите за топло са спасителна сламка. Колко души се възползват? Ще има ли промени в условията, така че да се разшири кръгът?

- Министерството на труда и социалната политика вече предприе мерки за разширяване на обхвата и увеличаване на размера на помощите за отопление. В резултат на това такава подкрепа вече са получили около 290 000 български граждани. Това е рекорден брой хора, които са подпомагани от държавата. От друга страна, е лошо, че толкова много семейства нямат възможност да плащат сами сметките си и се нуждаят от помощ от държавата. Това означава, че българите са бедни и не могат да си поемат разходите за отопление. БСП няма да позволи нито едно българско семейство да стои на студено през зимата.

Това е първостепенна задача. Ще направим разчети и ще видим какви мерки трябва да бъдат предприети в бъдеще. Мисля, че с наложения мораториум върху поскъпването на тока и с разширения обхват на хората, които ползват помощи за отопление, сме решили в известна степен проблема. Необходимо е в бъдеще да се преосмисли подпомагането и ако е необходимо, да се постави на други основи.

- Сумата от 650 лв. за втората година от майчинството постоянна ли ще бъде или само за 2022 г.?

- Знаете, че предишните управляващи замразиха обезщетението за втората година от майчинството на 380 лв. и затова неговият размер изостана значително от минималната заплата. По време на преговорите за съставяне на управленска коалиция се разбрахме в новия бюджет това социално плащане да е равно на минималната заплата за 2022 г. Точният му размер е предмет на преглед и дискусии и ще стане ясен при окончателното приемане на параметрите в държавния бюджет за догодина.

Това е той:

оден е в с. Любеново, община Раднево

Завършва средно образование в Стара Загора, по-късно придобива магистърска степен „Технология на машиностроене и металорежещи машини” в сегашния Технически университет „Васил Априлов”. Има и педагогическа правоспособност

От 1994 г. работи в социалната сфера - дирекция „Бюро по труда” - Стара Загора, като започва от най-ниската длъжност и минава последователно през всички експертни и ръководни длъжности, а от 2006 г. е директор на бюрото

От 2003 до 2013 г. е общински съветник в Стара Загора – председател на Постоянната комисия по социална политика и зам.-председател на Общинския съвет

Народен представител в 42-ото, 43-ото, 44-ото, 45-ото, 46-ото и 47-ото НС.