0

В наши дни с верижните хидравлични багери започва работата по абсолютно всички строителни обекти "на зелено", независимо дали става въпрос за изкопаване на основи на сгради, мостове и пътища, или изпълнение на изкопи за полагане на подземна инфраструктура - кабели и тръби. В същото време те намират приложение и в много други дейности, свързани със строителството: ремонти, озеленяване, добив на инертни материали, разрушаване на сгради и инфраструктура, и т.н.

Видове хидравлични багери и предпочитания

В наши дни се използват пет основни вида хидравлични багери:

  • Верижни - с верижна ходова част;
  • Колесни - с колесна ходова част;
  • Комбинирани - с колесна ходова част, но освен с багерна стрела разполагат също и с товарачна уредба;
  • Драгажни - монтирани върху плавателен съд за удълбочаване на реки, езера и морски заливи;
  • Автобагери - монтирани върху камионно шаси, най-често за нуждите на армията.

От всички тези видове земекопни машини, в световен план верижните са най-предпочитани. В Южна и Източна Европа, както и в много развиващи се страни, те се конкурират силно по пазарен дял с комбинираните багер-товарачи, които в България дори успяват да ги изпреварят. Тези регионални особености обаче не намаляват в крайна сметка огромната популярността на верижните багери.

Освен за копаене и обработване на повърхности, те могат да се превърнат в многофункционални машини с използването на разнообразни видове прикачен инвентар, монтиран на мястото на кофата: хидравличен чук, свредел, фреза, виброплоча и т.н.

Предимства и видове верижни багери

Различните видове верижни багери са най-предпочитани заради присъщата им най-висока производителност, мощност, ефективност и проходимост по трудни терени. Освен това са по-стабилни, по-надеждни и по-икономични (с по-нисък разход на гориво за тон изкопана маса). В същото време цената на верижния модел е по правило по-ниска от аналогичния колесен със същата работна маса.

Според задвижването си те се разделят на три вида: оборудвани с дизелов двигател, електрически с тягови батерии или хибридни. В зависимост от конструкцията на надстройката те са два вида: конвенционални - с изпъкнала противотежест, и компактни - с прибрана навътре противотежест, която не излиза или излиза съвсем малко извън габарита на веригите при завъртане. По правило всички модели имат кабина, но по-малките могат да бъдат само с навес или ролбар.

Според размерите и работната маса този вид техника се разделя на класове:

  • Мини - от 1 т до 5 т - най-малките модели, предназначени за работа в тесни пространства;
  • Миди (междинен) - от 6 т до 10 т - компактни модели, изместващи постепенно комбинираните колесни багери;
  • Среден - от 11 т до 60 т - сравнително големи машини с разнообразно приложение, често се използват за масови изкопи в съчетание с тежкотоварни самосвали;
  • Тежък - над 60 т - най-големите екскаватори, работят в кариери и мини.

Инвестирайте уверено в нова машина за следващия си проект

Тайтън Машинъри България e официалният вносител на Case Construction Equipment и предлага пълна гама от верижни багери. Посетете уебсайта titanmachinery.bg и открийте пълна информация за различните модели. Изпратете запитване онлайн или позвъните още сега на телефон 0889 220 455 за нови машини или на 0888 133 338 за употребявани.