0

О правяме сметката с протягане на дланта над ПОС-терминала. Имплант, който позволява да плащаме сметки в магазина или ресторант само с протягане на дланта е достъпен за продажби в интернет. Плащанията се извършват в 7 валути, сред които и българският лев и се обслужват от регистрираната в ЕС и лицензирана от БНБ компания iCard със седалище в България. Чипът е на ставащия все по-популярен полско-британски стартъп Walletmor, който функционира легално като оператор на виртуални карти.

С импланта може да се плати както с всяка друга безконтактна карта с традиционните ПОС терминали във всеки магазин, където приемат като валута български левове, евро, долари, британски лири, швейцарски франкове, хърватски куни или румънски леи. След активация чипът е валиден в продължение на 8 години. Според информация в специализираните сайтове цената на подкожния чип е 199 евро, но към това трябва да се добавят и разходите за неговото имплантиране.

Чипът може да бъде „монтиран“ под кожата на дланта в клиника или в студио за пиърсинг, като разходът в Западна Европа варира между 100 и 150 евро. Микроскопичният имплант всъщност представлява пасивен NFC транспондер, в който е инсталиран силициев чип с характеристиките на чипа на стандартната платежна карта.

Модулът е сложен в биологически неутрална капсула, което позволява „чипирането“. Самата капсулка е дълга 28 милиметра, широка е 7 и дебела половин милиметър, като теглото и е под 1 грам. По размери изглежда малко като опакован в кожа кламер, напълно еластичен, което позволява поставянето на произволно място. Производителят препоръчва страничната част на дланта под началото на малкия пръст или малко над китката.

По света с чипа на полско-британския стартъп, обслужван от българската компания вече плащат 600 души. Най-близкото място, където може да ви чипират засега е гръцкият град Солун в салона за татуировки. В Полша има 16 пункта, оторизирани да поставят импланта, предлага се още в Лондон, Париж, Берлин, Лисабон десетки градове в Европа.