0

Ч ехия и Полша въвеждат от днес граничен контрол по границите си със Словакия, за да спрат нелегалните миграционни потоци и контрабандистите, предаде Ройтерс. Временната мярка и за двете държави е установена първоначално за 10 дни – до 13 октомври. Ройтерс отбелязва, че двете държави заедно се бориха срещу налагането на квоти от Европейския съюз за приемане на мигранти. На изборите в Словакия през миналия уикенд, спечелени от левия Роберт Фицо, и на предстоящите в Полша нелегалните бежанци са ключов въпрос. "През последните седмици открихме и задържахме 551 нелегални мигранти на границата със Словакия. Тази ситуация ни кара да предприемем решителни действия", каза вътрешният министър Мариуш Камински.

Критика

Правителството в Братислава разкритикува хода и каза, че ще реагира. Словашкият премиер Лудовит Одор обяви, че проблемът се нуждае от европейско решение. Словакия е изправена пред нарастващ брой нелегални мигранти, идващи в страната, които се насочват към Германия и Западна Европа. Мигрантите, предимно млади мъже от Близкия изток и Афганистан, идват по така наречения Балкански маршрут, влизайки в Унгария от Сърбия, добавя Ройтерс. Към пресичането на този маршрут са насочени и усилията на българските власти. Броят на задържаните нелегални мигранти в Словакия е нараснал девет пъти до повече от 27 000 от началото на годината. Временното правителство там коментира, че е практически невъзможно да се затвори 655-километровата граница с Унгария, но изпрати 500 войници да помагат на полицейските патрули.

Пазарлък

Междувременно Брюксел се съгласи да размрази 13 млрд. евро за Унгария, за да получи подкрепа за увеличаването на общия бюджет и предоставянето на значителна помощ на Украйна, пише "Файненшъл таймс". Парите са замразени от декември миналата година и предоставянето му ще бъде победа за унгарския премиер. Общо замразените средства за Будапеща са 22 млрд. евро от кохезионните фондове. През май Унгария прие съдебни реформи в отговор на исканията на Брюксел. Усещането за спешност се подсилва и от решението на Конгреса на САЩ да се откаже от помощта за Украйна за 6 млрд. долара. Говорител на унгарското министерство по въпросите на ЕС е отказал да коментира.

Еврокомисията предложи увеличение на общия бюджет на ЕС с 66 млрд. евро, за да се покрият нарасналите разходи, като за Киев са необходими 50 млрд. евро. Увеличението на бюджета трябва да бъде подкрепено от всички 27 държави членки, които ще трябва да направят допълнителни вноски от националните си бюджети. Берлин е против.

Киев извади банка ОТП от черния списък

Украйна премахна унгарската банка ОТП от своя списък с "международни спонсори на войната", обвинени, че оказват финансова подкрепа на руската инвазия. "По време на обсъждания, продължили денонощно през последните няколко дни с участието на Европейската служба за външни работи, банката ОТП пое редица ангажименти относно бъдещите си планове за руския пазар", обясниха от Киев.

Банката бе добавена към списъка през май, тъй като продължава да оперира в Русия.

Министър си забравил паспорта

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом не стигнал до срещата на европейските си колеги в Киев преди два дни, защото си забравил паспорта и на границата между Украйна и Полша не бил пуснат. Това твърди австрийският в. "Ди пресе".

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, който е носител на руския Орден на приятелството, се отказа да участва във форума от самото начало. Латвийският му колега Кришанис Каринш и полският Збигнев Рау не се явиха, понеже са заразени с коронавирус.