0

Г ермания прекратява военната си мисия в Мали до второ нареждане, съобщи германското министерство на отбраната, цитирано от ДПА.

Правителството на Мали нееднократно е лишавало Бундесвера от право да извършва полети във въздушното пространство на страната, което е необходимо, за да се улесни ротацията на войските, каза говорител на министерството при обявяването на решението.

"Правителството на Мали още веднъж отказа да разреши полет, предвиден за днес", добави говорителят, цитиран от Франс прес.

Говорителят на германското правителство Щефен Хебещрайт каза, че Германия е готова по принцип да участва в международна миротворческа мисия, но само ако такава бъде подкрепена от правителството на Мали.

Забраната за прелитане остава в сила, въпреки че министърката на отбраната Кристине Ламбрехт е получила вчера уверения в телефонен разговор с малийския ѝ колега Садио Камара, че правото за извършване на полети ще бъде възстановено.

Мали, с население от около 20 милиона души, преживя три военни преврата от 2012 г. и страната се смята за изключително нестабилна.

От последния преврат през май 2021 г. насам Мали е ръководена от преходно военно правителство, за което се твърди, че поддържа близки отношения с Русия.

Отношенията между управляващата хунта в Мали и бившата колониална сила Франция се влошиха значително през последните месеци, по-специално след пристигането в африканската държава на бойци на руската частна военна компания "Вагнер". Това изправи двете страни пред скъсване на връзките след деветгодишно френско военно присъствие в Мали за борба срещу джихадистките групировки.

Френските сили "Бурхан" в момента са в процес да приключване на евакуацията си от страната.

Отношенията между Мали и ООН, чиито сини каски в рамките на мисията МИНУСМА са в страната от 2013 г., също се влошиха през последните седмици, посочва АФП.