0

Н ов извънсъдебен орган на ЕС ще бъде натоварен още преди края на годината с решаване на спорове между социалните мрежи "Фейсбук" (Facebook), "ТикТок" (TikTok) и "Ютюб" (YouTube) и европейските им потребители, обяви в прессъобщение Европейският съюз, цитиран от Франс прес.

Новият орган на общността - "Апелативен център Европа", ще има седем членове и потребителите ще могат да се обръщат към него, за да оспорват решения, взети от социалните платформи относно съдържание, докладвано като "тормоз" или дори "подбуждане към омраза", както и за изтриване на акаунти. Това заяви Томас Хюз, бивш директор на надзорния съвет на "Мета" (Meta), който ще ръководи новия орган.

Създаването на тази структура отговаря на изискванията на Законодателният акт за цифровите услуги (Digital Services Act - DSA) на ЕС, който влезе в сила миналата година и задължи онлайн платформите да ограничават рисковете, на които може да бъдат изложени техните потребители, ако им бъде препоръчано неподходящо съдържание.

Социалните мрежи, базирани на онлайн платформи, са длъжни да предпазват своите потребители и да не разпространяват "вредно съдържание". Законодателният акт предвижда още потребителите да имат достъп до извънсъдебен орган за разрешаване на спорове.

Законът за цифровите услуги "предлага възможност за изместване на баланса на силите между потребителите, платформите и правителствата, като дава възможност на хората да поставят под съмнение решенията, взети относно това какво публикуват и до какво съдържание имат достъп онлайн", допълни Хюз. 

Този вид "апелативен съд" е сертифициран от ирландския медиен регулатор (Broadcasting Authority of Ireland - BAI) и ще заседава в Дъблин.

Потребителите ще трябва да платят 5 евро такса, за да представят оплакванията си, като средствата ще бъдат възстановени, ако решението на органа е в тяхна полза. Онлайн платформите, от своя страна, ще трябва да плащат по 100 евро за всеки нов казус с потребител, посочи Томас Хюз, като уточни, че в крайна сметка органът трябва да бъде изцяло финансиран от тези такси.

"Фейсбук", "ТикТок" и дори "Ютюб" често са обвинявани в цензуриране на определени мнения, дори и в популяризиране на дезинформация, тормоз и дейности на групи с насилие, предаде БТА.