0

П арламентарната асамблея на НАТО прие декларация, с която се позволява на Украйна да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия. До момента това беше едно от твърдите условия, с които страни от НАТО предоставяха помощ на Киев - с нея Украйна да не нанася удари извън границите си. Декларацията има препоръчителен характер към държавните лидери, които ще участват на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

В заключителния ден от Парламентарната асамблея, който се проведе в София, пред делегатите говори и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Столтенберг: Живеем в един по-опасен свят и НАТО трябва да реагира на тази трудна обстановка

Два месеца преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон генералният секретар на Алианса пристигна в София и беше посрещнат с аплодисменти от парламентаристите. 

„Много е хубаво да съм пак в София. За мен е чест да се срещам с парламентаристи от целия Алианс, защото знам, че в крайна сметка те решават какво се прави в НАТО”, коментира той.

Сесията в София ще набележи препоръки за срещата на върха след два месеца. Основната тема - задълбочаване на помощта за Украйна.

„Това, което предложих за съюзниците и се надявам, че ще постигнем съгласие през юли, е по-силна организация. По-силна роля на НАТО за предоставяне на обучение, подкрепа и многогодишен финансов ангажимент за помощ. Ако постигнем това, ще имаме една по-здрава основа на подкрепата за Украйна и ще имаме възможност да споделяме бремето. Разчитам на вас”, заяви още генералният секретар на организацията.

Столтенберг отново зави категорично, че НАТО няма намерение да изпраща военна сила в Украйна.

„Нямаме планове да започнем обучение на територията на украинската държава. Не трябва да позволяваме войната да ескалира и да се превърне в пълномащабна между Русия и НАТО в Европа. Няма да изпращаме НАТО-вски бойни единици в Украйна и работим за увеличаване възможностите за обучение извън Украйна и доставяне на оръжие и муниции”, каза още той.

Столтенберг посочи Китай и Иран като основни поддръжници на Русия. И допълни, че целта на НАТО не е да се разширява непрестанно на изток, а да работи повече с външните си партньори в азиатско-тихоокеанския регион. Българската позиция представи премиерът Димитър Главчев, който отново заяви продължаващата категоричната подкрепа на страната за Киев.

„Наш дълг е да продължим непоколебимата си подкрепа към Украйна. България остава твърдо анагажирана да подкрепя украинския народ толкова дълго, колкото е необходимо”, поясни Главчев.

А според президента на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба Украйна трябва да върви по стъпките на Швеция, които се включиха в сесията за първи път като пълноправен член.

„Трябва в скоро време да приветстваме с „Добре дошли” и Украйна. Мястото й е в НАТО”, твърди Шчерба.

Столтенберг беше награден за изключителен принос към Алианса. По-късно днес служебният премиер Димитър Главчев ще се срещне на четири очи с него.

Главчев: Членството ни в НАТО е гаранция за сигурност (ВИДЕО)

Главчев след срещата със Столтенберг: Няма тема за изпращане на български войници в Украйна

*Източник: NOVA